| Mobile | RSS

Összefoglaló: erről szólt Márki-Zay vasárnapi kormányváltó gyűlése

A hódmezővásárhelyi polgármester és mozgalma vasárnap tartotta gyűlését, amin a szervezők állítása szerint ezren gyűltek össze. Az eredmények megünneplése mellett már a többi továbbjutó miniszterelnökjelölt nyújtotta kihívásokra is reagálniuk kellett.

2021. október 3., 20:04

Szerző: Németh Anna

Márki-Zay Péter és szervezete, a Mindenki Magyarországa Mozgalom „Kormányváltó gyűlést” tartott vasárnap a Fővám téren Budapesten. 

A gyűlésre két olyan politikust is meghívtak felszólalónak, akik Karácsony Gergelyt támogatják: Szabó Tímeát és Baranyi Krisztinát. Ennek a fő oka az lehet, hogy megmutassák, a közös értékek és a közös cél, tehát a Orbán Viktor leváltása a legfontosabb és készen állnak együttműködni is Karácsonnyal akkor is, ha nem ő lép vissza. Másrészről pedig valamivel ellensúlyozni kell az elhangzott beszédek azon részeit, melyekben az ellenzéki szereplőket, pártokat kritizáltak.

Lukácsi Katalin, az MMM egyik alapító tagja felszólalásában kihangsúlyozta, hogy ő olyan miniszterelnököt szeretne az országnak, akivel lehet vitatkozni,

„mert van véleménye, azt nem a népszerűséghez igazítja és nem hallgattatja el az ellenvéleményt”,

szerinte ezért is alkalmas a kormányfői pozícióra Márki-Zay Péter. Beszédében elmondta, „kicsit megülte a lelkem az elmúlt napok üzengetése”, célozva ezzel a három továbbjutó miniszterelnökjelöltnek és pártjaiknak adok-kapokjára.

Az üzengetés leginkább Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció politikusai és Karácsony Gergely, valamint a Párbeszéd politikusai között folytak, mivel elindult az előválasztás második fordulójának kampánya, ami majd eldönti ki lesz Orbán Viktor kihívója tavasszal. Továbbá Márki-Zay és Karácsony is azóta üzenget egymásnak a visszalépéssel kapcsolatban, hogy kijött az első forduló eredménye.  

Márki-Zay Péter beszédében az „ellenzékváltás sikereként” értékelte továbbjutását. Az ellenzékváltás alatt azt értette, hogy a mozgalom jelöltjei, tagjai és a rászavazók olyan emberek,

„akik a 2010 előtti korrupciót sem hoznánk vissza a 2010 utáni korrupció leváltásáért.”

Az MMM miniszterelnökjelöltje az előválasztás botrányokat halmozó jelöltjeire is reflektált: szerinte majdnem minden olyan jelölt elbukott, akinek „takargatni valója” van, ez is azt mutatja szerinte, hogy az ellenzéki szavazók az ellenzéki korrupciót is elítélik. A jelölt ezzel a korrupciógyanúba keveredett MSZP-s Tóth Csaba és az offshore cégiratokban szereplő DK-s Ráczné Földi Judit botrányaira utalt. 

Azt is elmondta, Polt Péter a kormányra kerülése első napján le lesz váltva és, hogy ő nem tekinti mérvadónak azon jogászok véleményét, akik szerint jogilag nem megoldható a jelenlegi főügyész ás a Médiatanács vezetőinek félre állítása. 

„Az első nap leváltjuk Polt Pétert”

– közölte kormányra kerülésének egyik célját Márki-Zay. Reagált arra is, hogy több alkotmányjogász is aggályosnak ítélte meg az ellenzéki pártok azon tervét, hogy mindenáron leváltják a főügyészt és megváltoztatják az alkotmányt akkor is, ha nincs meg a kétharmados parlamenti felhatalmazásuk hozzá: „nem tekintem mérvadónak azon jogászok véleményét, akik szerint jogilag nem megoldható a jelenlegi főügyész leváltása.” Közölte, olyan jogászokkal fognak együtt dolgozni, akik ennek a tervét ki tudják dolgozni.

Márki-Zay kiemelte, Karácsony Gergellyel szövetségben fogják leváltani a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, ugyanakkor reméli, megtudják győzni Karácsonyt és támogatóit, hogy Márki-Zay-jal nagyobb esélye van a kormányváltásnak, mert sokan távol maradnának az előválasztástól és a tavaszi választástól is, ha baloldali politikus lenne a miniszterelnökjelölt.

Hozzátette: szerinte amikor eldöntik, melyikőjük lépjen vissza, fontos szempont lesz, hogy a Fővám téren mennyien voltak az MMM gyűlésén, és, hogy ahhoz képest Karácsony Gergely vasárnapi előválasztás-értékelőjén hányan vettek részt. 

Karácsony Gergely vasárnapi értékelőjén jelentette be, nem fog visszalépni a második fordulóban, ennek ellenére Márki-Zay továbbra is mutat hajlandóságot a visszalépésre bizonyos feltételek mellett. A két jelölt hétfő kezdi el az egyeztetést arról, ki hívja ki Dobrev Klárát a második fordulóban. Márki-Zay Fővám térre szervezett gyűlése egyfajta erődemonstrációként is értelmezhető, tekintve, hogy a szervezők állítása szerint ezren is összegyűltek az eseményen.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 52 megnézve, 1 alkalommal mai nap |