| Mobile | RSS

ADÓCSALÁS ÉS MÁS BŰNCSELEKMÉNYEK MIATT NÉMETH SÁNDOR ELLEN ELRENDELTÉK A NYOMOZÁST

KÖZÉLETFrissítve: 2021 okt 3.

NAV Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztály tájékoztatása szerint a Bartus László Fesz lesz című könyvében megjelent tényekkel kapcsolatban a Btk. 396. § (1) bekezdés a) pontja alapján “költségvetési csalás és más bűncselekmények” elkövetésének gyanúja miatt Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze ellen elrendelték a nyomozást.

Németh Sándorral szemben a 60100-161/2020 bü. számon büntetőeljárás van folyamatban, az eljárás Bartus László feljelentése alapján indult.

A feljelentést a Fővárosi Főügyészség elbírálás céljából a NAV Bűnügyi Főigazgatóságának küldte meg, majd az abban foglaltak alapján elrendelték a nyomozást, amely már egy hónapja zajlik.

feljelentés az ATV eltulajdonításával áll összefüggésben, amelynek során a Hit Gyülekezete vagyona Németh Sándor magánvagyona lett. Németh Sándor egy offshore cég közbeiktatásával nevére íratta a Hit Gyülekezete ATV-ben levő vagyonának 60 százalékát. Az offshore cég 270 milliós tőkeemelésnek álcázott tranzakcióval kétmilliárdos vagyont szerzett meg a Hit Gyülekezete elől, majd az offshore cég tulajdonrészét Németh Sándor nevére írták. A megszerzett többségi tulajdon magában foglalja az ATV székházát és az ATV Zrt. részvényeit. A feljelentés indítványozta, hogy a hatóság folytasson le adóvizsgálatot Németh Sándor több százmilliós értékű házának és látható milliárdos vagyonának eredetét (annak fedezetéül szolgáló adózott jövedelmét) illetően. Vizsgálja meg azt is, hogy az ATV megszerzéséhez felhasznált 270 millió forint honnan származott, a 270 millió forinttal megszerzett kétmilliárdos vagyon után Németh Sándornak keletkezett-e vagyonnövekedése, amely után nem fizette meg az adót és/vagy a járulékokat. A feljelentés szerint a lelkészek havi fizetésére vonatkozó egyházi adómentesség nem vonatkozhat évi százmilliós jövedelemre (profitra) egyházak esetében, Németh Sándor azt törvénytelenül vehette igénybe.

A feljelentés ismeretlen tettesek ellen történt, de Németh Sándor vezető lelkészt, Németh (Kauzál) Alexandrát, Németh Sándor lányát, a Hit Gyülekezete vagyonkezelő cége, az Új Spirit Kft. ügyvezetőjét, valamint Mészáros István ügyvédet, volt SZDSZ-es képviselőt, a Hit Gyülekezete Országos Vezetőségének ügyvezetőjét nevesítette, mint akik a tényállás szerint közreműködtek a bűncselekmények elkövetésében. A feljelentés a hűtlen kezelés, sikkasztás, lopás, csalás valamint adócsalás bűncselekményi tényállását sorolta fel, mint lehetséges büntetőjogi kategóriákat, de a tényállás alapján a bűncselekmények minősítését a nyomozóhatóságra bízta.

A Fővárosi Főügyészség a lehetséges bűncselekmények közül kiemelte a kifejezetten Németh Sándorra vonatkozó adócsalás bűncselekményét, amelynek alapján az eljárás lefolytatásával a NAV Bűnügyi Főigazgatóságát bízta meg, de a nyomozást “a kölségvetési csalás (más néven: adócsalás) és más bűncselekmények” elkövetésének gyanúja miatt rendelték el. Ez azt jelenti, hogy a hűtlen kezelés, sikkasztás és lopás büntetőjogi tényállását is vizsgálja a bűnügyi hatóság. Tudomásunk szerint Németh Sándor egyelőre szabadlábon van, de összefüggés lehet a nyomozás elrendelése és Németh Sándor “eltűnése” között (másfél hónapja múlt szombaton jelent meg először a hívei előtt).

Az elkövetés bizonyítottsága esetén a Btk. 396. § (1) bekezdés a) pontja alapján két évig terjedő szabadságvesztés szabható ki, ha a különösen nagy vagyoni értéket nem állapítanák meg, ami az ügy ismeretében kizárt. Ez csak az adócsalásra vonatkozik. Emellett nem tudható, hogy a “más bűncselekmények” kategóriájában mit állapít meg a nyomozó hatóság az ATV eltulajdonítása (hűtlen kezelés, lopás, sikkasztás, stb.) kapcsán. Az eljárás során őrizetbe vételre is sor kerülhet, ha fennáll az összebeszélés, a tanúk befolyásolásának, a bizonyítékok eltüntetésének vagy a szökésnek a veszélye.

A nyomozás végeztével a NAV Bűnügyi Főigazgatósága vádemelési javaslatot tehet az ügyészségnek, amely alapján az ügyészség vádat emelhet Németh Sándor (és társai) ellen, és az ügy a bíróságon folytatódik tovább. Vagy bűncselekmény, esetleg bizonyítottság hiányában megszüntethetik a nyomozást. Németh Sándor politikai kapcsolatai miatt a közvélemény attól tart, hogy Orbán Viktor védelmet nyújt Németh Sándornak, és a nyomozóhatóság nem végezheti szabadon a munkáját. Ennek ellentmondani látszik, hogy a nyomozást elrendelték, a NAV Bűnügyi Főigazgatósága a legkeményebb nyomozóhatóság hírében áll, amely sorban buktatja le a közéleti szereplőket is.

Orbán Viktor egyszer azt mondta Németh Sándornak, hogy ha bűncselekményt követ el, akkor nincs kegyelem. Erről Németh Sándor számolt be egy interjúban. Ha Orbán Viktor megvédené Németh Sándort az igazságszolgáltatástól, azzal nem szerezne népszerűséget, mert Németh Sándor tevékenységét, nyilvánosságra került lopását (saját gyülekezetét és a híveit lopta meg), lelkészként megszerzett többmilliárdos vagyonát, a vidéki gyülekezeti házakra felvett, ismeretlen célú, százmilliós hiteleket, országos közfelháborodás kíséri.

Németh Sándor és a Hit Gyülekezete számos alkalommal dicsekedett azzal, hogy Bartus László Fesz van című könyve után is voltak vizsgálatok a gyülekezet ellen, de azokból sem lett semmi. Ez azonban súlyosabb ügy, amit nem lehet lefizetésekkel és utólag gyártott hamis számlákkal eltüntetni. Itt Németh Sándor nevére került egy kétmilliárdos vagyon, ami a Hit Gyülekezete vagyona volt. Ha nem kap politikai védelmet, akkor Németh Sándor nagy bajban van. Ha tisztességesen lefolytathatja a hatóság a vizsgálatot, és senki nem avatkozik közbe, szinte elképzelhetetlen, hogy Németh Sándor megússza a börtönt.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |