| Mobile | RSS

Fidesz: Ösztöndíjjal, iskolatáskával támogatjuk a külhoni magyarokat

KÖZÉLETFrissítve: 2021 okt 8.

Pótápi Árpád János, az EMMI államtitkára.

Az anyaország nem hagyja magára a külhoni magyar közösségeket; a Rákóczi Szövetség szeptemberben több mint 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszönt ösztöndíjjal és iskolatáskával – olvasható a szervezet közleményében.

A külhoni magyar iskolakezdő gyermekek családjának több mint félezer településen adják át az anyaországi társadalom – közte több száz települési önkormányzat – magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját, megköszönve ezzel a szülők felelős és helyes döntését. Külhonban a magyar iskola választása biztosítja a magyar nyelv, kultúra és közösség fennmaradását – írták.

Vasárnap a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségén, Szepsiben veszi kezdetét a Rákóczi Szövetség magyar iskolakezdőket köszöntő ösztöndíjainak és iskolatáskáinak átadása. Az iskolaválasztást elismerő ösztöndíjat és az iskolatáskát a Felvidéken mintegy 3600, Kárpátalján közel 2000, Vajdaságban 1300, Erdélyben és a Partiumban – Bihar, Máramaros, Beszterce-Naszód, Arad, Temes, Fehér, Hunyad, Szeben megye, Torda és Dés régiója – több mint 2000 iskolakezdőnek, továbbá 200, magyar oktatásban részesülő moldvai csángó gyermeknek adják át.

A járványveszély miatt, július elején lezárultak a határok Kárpátalja, Erdély és a Vajdaság irányában, szeptembertől pedig a felvidéki magyarokat is fizikai határ választja el Magyarországtól. Számos bizonytalanság övezi a tanévet a Kárpát-medencében, a Rákóczi Szövetség azonban mindent megtesz azért, hogy a külhoni magyar családok érezzék, ebben a nehéz helyzetben is számíthatnak az anyaország társadalmára – tudatta a szervezet.Forrás: MTI

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 50 megnézve, 1 alkalommal mai nap |