| Mobile | RSS

Szlovákia bekeményít: A szlovákok sem nézik jó szemmel a Fidesz-maffia földvásárlását!

KÜLFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2021 okt 8.

Robert Fico, korábbi szlovák kormányfő./Kép. RMFFM

A Smernek nem tetszik, hogy Magyarország mezőgazdasági földeket vásárolna Szlovákiában.Robert Fico pártja, a Smer-SD rendkívüli parlamenti ülés összehívását kéri a szlovákiai földvásárlások miatt. A Smer képviselői választ várnak a kormánytól arra a kérdésre, hogy mit fognak tenni annak érdekében, hogy más országok ne vásárolhassanak szlovák földterületeket.

A célpontban Magyarország

Ficoék ezzel leginkább Magyarország törekvésére reagálnak, melyet Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter hozott fel a Szijjártó Péterrel tartott közös sajtótájékoztatóján.

Korčok a magyar tárcavezetővel tartott találkozója után hangsúlyozta, hogy Szlovákia azt követeli Magyarországtól, hogy a saját kormányprogramjának azon részeiről, amelyek „hatással lehetnek Szlovákiára” vagy amelyek Szlovákia területén valósulnak meg, külön értesítse a szlovák felet is.

Példaként említette, hogy csak a sajtóból értesült a magyar kormány által Kassán megvásárolt épületről, vagy annak az alapnak a létrehozásáról, amely Szlovákiában mezőgazdasági földterületeket vásárolhat fel, de Korčok gyakorlatilag ide sorolt minden olyan támogatást, amelyből például templomokat újítottak fel.

A kormány egyetért Termőföld Magántőkealap létrehozásával

Szijjártó Péter erre válaszul ígéretet tett arra, hogy a jövőben mindenről diplomáciai úton is tájékoztatni fogják a szlovák felet. A magyar kormány még júliusban határozatban fogalmazta meg, hogy

„egyetért a Magyar Állam nevében a Termőföld Magántőkealap létrehozásával, amelynek célja a kelet-közép-európai régióban termőföld vásárlása, megteremtve ezáltal a hazai mezőgazdasági vállalkozások nemzetközi terjeszkedésének alapjait”.

A projekt a külgazdasági és külügyminisztériumhoz tartozik, mely az Eximbank szakmai támogatása mellett választja ki az alapkezelőt, és azon keresztül hozza létre a Tőkealapot 400 millió euró keretösszeggel. Mindeközben Ivan Korčok külügyminiszter is munkához látott. A Szijjártó Péterrel való találkozó után már a kataszteri hivatal vezetőjével, Ján Mrvával tárgyalt.

“Értékelem, hogy Ján Mrva a napokban utasítja a kataszteri hivatalokat, hogy október 15-től informálják az illetékes állami szerveket a diplomáciai tárcát is beleértve, hogy bármelyik idegen ország tulajdonjogi beírásra kerül sor bármelyik Szlovákiban lévő ingatlan esetében”

– nyilatkozta Korčok.

A csütörtöki találkozó után a külügyi tárca arról informált, hogy törvényi változtatásokat kezdeményeznek az idegen államok általi ingatlanvásárlásokkal kapcsolatban. Tekintve Korčok törekvéseit, minden bizonnyal megpróbálják ellehetetleníteni, vagy legalábbis valamiféle feltételrendszerhez kötni a tulajdonjog megszerzését más államok – pl. Magyarország – számára.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 50 megnézve, 1 alkalommal mai nap |