| Mobile | RSS

Márki-Zay: a DK-s szavazóknak is meg kell hozniuk azt a döntést, amit Karácsony Gergely már megtett

Több százan gyűltek össze a Madách téren Márki-Zay Péter 15 órára meghirdetett előválasztási nagygyűlésére.

Talán a hűvös idő miatt, alacsonyabb volt a résztvevők száma, mint legutóbb egy hete a Fővám téren. Az eseményre nyolc felszólalót vártak. Vajda Zoltán a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) országgyűlési képviselőjelöltje volt az első felszólaló, túlzás azt állítani, hogy lázba hozza a közönséget. Arról beszélt, hogy a helyi Fidesznek „ő a legádázabb ellenfele”. A legnagyobb tapsot akkor kapta, amikor Karácsony Gergelyt dicsérte, amiért visszalépett Márki-Zay Péter javára. Majd akkor, amikor Hollik Istvánt idézte, aki szerint „Márki-Zay Péter nem Gyurcsány embere”. Másodiknak Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank volt alelnöke beszélt arról, hogy baloldaliként miért szavazott „arra a vidéki jobboldalira” – természetesen azért, mert „hiteles, és neki van esélye, hogy legyőzze Orbán Viktort”.

Fotó: Béres Márton / Népszava

Hadházy Ákos következett, a Zuglóban a szocialista Tóth Csabát fölényesen legyőző független képviselő (Tóth végül visszalépett a szavazás vége előtt) szerint túl sok az indulat a második forduló előtt, ami már nem jó. – Nem királyt választunk most, hanem feladatot osztunk, az előválasztás nyertese már csak ezért sem lehet a „másik Orbán Viktor” – mondta, majd közölte: van egy rossz híre, egyelőre egyáltalán nem áll az ellenzék nyerésre. A jó hír viszont, hogy Zuglóban a polgárok megmutatták, korrupcióval nem lehet nyerni. Majd megismételte: legalább húszezer aktivista kell majd a tízezer szavazókörbe 2022-ben.   Hadházyt Széll Bernadett követte, ő a civiljelöltek fontosságára hívta fel a figyelmet. – Ki lesz a miniszterelnök-jelöltünk? Nem tudom. De bárki lesz, kutyakötelességünk beállni mögé – mondta.- Aki most nem megy el szavazni, nem vette ki a részét a munkából – fogalmazott.  Ezt követően Pálinkás József, az Új Világ Demokrata Néppárt elnöke levelét olvasták fel. Ő azt írta, a hatalom igazi birtokosai a szavazók. 

Fotó: Béres Márton / Népszava

Kabai Tibor, a Mindenki Magyarországa Mozgalom Nyugdíjas Tagozatának elnöke egy felmérést idézett, miszerint a nyugdíjasok 60 százaléka a Fideszre szavazna. Emiatt – úgy véli – nagyon fontos, hogy őket megfelelően tájékoztassák az ország valós helyzetéről. Botka László szintén levelet küldött, ebben azt írta, a legalkalmasabb miniszterelnök-jelölt Márki-Zay Péter.   Ezután Gyurcsik Ádám, a Minden Fiatal Magyarországa vezetője következett. Ő elmesélte, hogy angol-magyar szakos egyetemista húga egy kávézóban dolgozik tanulmányai mellett, hogy fizetni tudja az albérletét, de még így is többet keres, mint majdan pályakezdő tanárként. A kormány ehhez képest a Fudan Egyetembe öntene százmilliárdokat.

Fotó: Béres Márton / Népszava

Karácsony: szelíd forradalom zajlik

A miniszter-jelöltségtől pénteken visszalépő főpolgármestert ováció fogadta. Karácsony Gergely szerint szelíd forradalom zajlik, melynek célja, hogy újraegyesítsék Magyarországot. – Világossá tesszük, hogy a politika nem az uralomról, hanem az emberekről szól, olyan országot kell építeni, ahol elismerjük, hogy a politikai ellenfelek nem ellenségek, hanem igaz hazafiak – mondta. – Nem azok közé a politikusok közé tartozom, akik szeretik a hatalmat. Éppen az a problémánk, hogy olyan országban élünk, ahol a miniszterelnök mániákusan ragaszkodik a hatalomhoz – fogalmazott.Majd azoknak üzent, akik csalódottak a visszalépése miatt: „azért teszem ezt, hogy a program, amiben hiszek, annak legyen többsége Magyarországon, és ehhez szövetségeket építek. Egy nemzeti egységkormány kell, amelyik megváltoztatja Magyarországot”. Ez a program pedig akkor tud érvényesülni, ha Márki-Zay Péter lesz a miniszterelnök. – Nem a múlt rossz vitáit akarjuk visszahozni, nem csak az elmúlt tizenkét évből, de az elmúlt harminc év megosztottságát is meg akarjuk haladni – mondta.

Fotó: Béres Márton / Népszava

Márki-Zay: Remélem, hogy Gyurcsány Ferenc is támogat majd 2022 áprilisában

Márki-Zay Péter szerint az elmúlt hét hőse Karácsony Gergely volt, a nyertese pedig az egész ország. De a főpolgármester áldozata csak akkor terem gyümölcsöt, ha most megnyerik az előválasztást. Majd meglepetésre azt mondta, Karácsony Gergelynek olyan felmérése van, ami szerint, ha ma lenne a választás, akkor egy Márki-Zay Péter vezette közös ellenzéki lista 7 százalékkal verné a Fideszt. Márki-Zay Péter szerint, bár egyes ellenzéki pártok vezetése még nem támogatja, a tagságuk között egyre többen vannak: például számos Jobbik alapszervezet, polgármester, de például a Székelyek Világszövetsége is. – Remélem, hogy Gyurcsány Ferenc is támogat majd 2022 áprilisában – mondta, hozzátéve, a baloldal szavazatait is kéri. Szerinte egy kereszténynek nem szabad félnie, innen ered radikalizmusa is, de ezt a választók érdekében, az ország érdekében teszi. A radikalizmus és az összefogás pedig azért kell, mert most van esély, hogy „leváltsuk az ezer éves Magyarország történetének legkorruptabb kormányát”. Majd zöld és baloldali ígéreteket tett a családi pótlék emeléséről, az oktatás fejlesztéséről, a panelprogramról, a romák felzárkóztatásáról. Kiállt az azonos neműek azonos jogaiért. – Jézus Krisztus is baloldali volt, gyűlölettel nem lehet a gyűlölet ellen küzdeni, szeretetben fogjunk össze – mondta, hozzátéve saját szlogenjét: a gödörből nem jobbra és nem balra, hanem csak felfelé van a kijárat. Az előválasztás tétje szerinte az, kinek lesz kétharmada. Nekik Karácsony Gergellyel, vagy a Fidesznek 2022-ben. – Most még a DK-soknak sem a DK-ra kell szavazni, mert nem lesz szabadság.
“A felmérést, amit említettem, Orbán Viktor is ismeri, neki az az érdeke most, hogy Dobrev Klára nyerjen” – mondta, hozzátéve: ezért most a DK-s szavazóknak is meg kell hozniuk azt a döntést, amit Karácsony Gergely már megtett.A demonstráció 17 órakor rendben véget ért.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |