| Mobile | RSS

Politika lett a halálos járványból

A Southwest a hétvégén több mint 1800 járatát törölte. A gyanú szerint alkalmazottaik egy része beteget jelentett, így tiltakozott a koronavírus-oltás kötelezővé tétele ellen.

Horváth Gábor

SZERZŐ
PUBLIKÁLÁS DÁTUMA

2021.10.11. 21:21

A Southwest Airlines amerikai  légitársaság a hétvégén több mint 1800 járatát, vasárnap például menetrendje 27 százalékát törölte, a magyarázat szerint a rossz időjárás és a légi irányítás gondjai miatt. Csakhogy a konkurensek ugyanilyen körülmények között csupán járataik 2-4 százalékát voltak kénytelenek a földön tartani. Bár a Southwestnél ezt cáfolták, a gyanú szerint alkalmazottaik egy része beteget jelentett, így tiltakozott a koronavírus-oltás kötelezővé tétele ellen. Ezt erősíti a pilóták szakszervezetének közleménye, miszerint az amúgy is háromszorosan túlterhelt tagság a helyzetet nehezítő körülménynek tekinti a kötelező oltást. Ez utóbbit Joe Biden elnök javasolta az amerikai munkaadóknak, mivel még mindig csak a lakosság 57 százaléka kapta meg a második oltását. Az egyes államok között azonban nagy az eltérés: Vermont 70 százalékával szemben Nyugat-Virginiában éppen csak elérték a 40 százalékot. Előbbiben tavaly Biden 36 százalék különbséggel nyert Donald Trump ellen, míg utóbbiban ennél is többel veszített. A jelenség általános: a liberális államokban magasabb, a konzervatívokban alacsonyabb az átoltottság, amit nem csak az eltérő településszerkezet magyaráz, hanem a politika is. A jobboldali szavazók sokszor már csak azért sem akarják beoltatni magukat, mert azt a liberális politikusok sürgetik. A helyzet odáig fajult, hogy saját kedvenceiket is hangosan pfujolják, ha azok megpróbálják rábeszélni őket a vakcinára. Nemrégiben még Trump is így járt, aki sietve visszavonult és azzal reagált hívei zajos tiltakozására, hogy persze mindenkinek a magánügye, beoltatja-e magát. Különösen éles konfliktusok alakultak ki az iskolaszékek gyűlésein, ahol az indulatos maszk- és oltásellenesek rendre lehurrogják a gyermekeik biztonságáért aggódó szülőket. Az általános rossz közérzet kihat a korábban a járvány elleni gyors eredményeket ígérő Biden népszerűségére. Az elnök teljesítményét most 49 százalék ítéli meg negatívan és csak 45 százalék tartja jónak. Ez persze fordulhat, ha sikerül visszaszorítani a most már elsősorban az oltatlanokat fenyegető megbetegedéseket. Itt azonban megjelenik a jobboldal sajátos politikai érdeke: Trumpnak az újraválasztásába került a vírus, ennek példájára tehát meg kéne akadályozni, hogy Biden sikeres legyen ellene. A járvány országosan enyhülni látszik, bár még mindig napi kétezer életet követel – elsősorban ott, ahol alacsony az átoltottság.

Nem bíznak az oroszok a Szputnyikban

Oroszországban még mindig csupán a lakosság egyharmada kapott legalább egy dózist a saját fejlesztésű oltóanyagból. Kezdetben az akadályozta a vakcinációt, hogy a Kreml külpolitikai célokra használta és exportálta a Szputnyik V-t. Mostanra már nincsenek ellátási gondok, ám a lakosság jelentős része nem bízik a WHO és a nyugati országok által nem elfogadott hazai vakcinában, sokan külföldre, például Szerbiába utaznak a nyugati oltásért. Egyes szakértők ezért már azt sürgetik, hogy az életek védelmében külföldi vakcinát kellene vásárolni. Hétfői adatok szerint egy nap alatt 957-en haltak meg és csaknem 30 ezer új esetet regisztráltak.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 99 megnézve, 1 alkalommal mai nap |