Vakságot nemcsak a szem betegsége okozhat (közlemény + videók)

2021. október 14.: Látás Világnapja
Neurológiai vizsgálatot indokolhat a hirtelen látásromlás
Nemcsak a szem betegsége okozhat látásvesztést
 A Látás Világnapján megtartott figyelemfelhívó online eseményről a mellékelt összefoglalóban nyilatkoznak:Dr. Rózsa Csilla neurológus főorvos, Magyar Neuroimmunológiai Társaság (MANIT) elnökDr. Illés Zsolt neurológus professzor, Odense Egyetemi Kórház, DániaSzántai Anita, Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány elnökFőbb megállapítások:Hirtelen jelentkező látásromlás esetén a szemészeti mellett neurológiai kivizsgálás is indokolt.Látóideg-gyulladás hátterében súlyos neurológiai betegségek is állhatnak, azonnali  kezelésre van szükség.Sclerosis multiplex és a Devic-szindróma (neuromyelitis optica, NMO, NMOSD) esetén egyaránt az immunrendszer okoz idegkárosodást, ám a két betegség más-más kezelést kíván.Az NMO betegség ritka, ám akinél – akár komolyabb előzmény nélkül – kialakul, rögtön meg kell kezdeni a kezelést, mert a látóideg-gyulladás és a gerincvelő-gyulladás visszafordíthatatlan vaksággal és bénulással fenyegeti a betegeket. Az NMO leggyakrabban harmincas-negyvenes éveikben járó nőknél fordul elő.
További sajtóinformációk, interjúszervezés szakorvosokkal, betegekkel:

B. Papp László sajtószóvivő
sajto@msmba.hu