| Mobile | RSS

Még az osztrák Greenpeace is az Európai Bizottsághoz fordult a magyar kormány Fertő-tavi beruházása miatt!

KÖZÉLETFrissítve: 2021 okt 15.

A sokszoros szempontból természetvédelmi területet betonoznak le és építenek be szállodával, kikötővel, fedett sportpályákkal és egyéb turisztikai luxuskomplexummal.Panaszt nyújtott be csütörtökön az Európai Bizottsághoz az Ökobüro által képviselt Greenpeace Ausztria a Fertő-tavi nagyberuházással kapcsolatban – olvasható a Greenpeace Magyarország oldalán. Az aktivisták szerint a magyar hatóságok nem engedték, hogy osztrák szakértők is részt vegyenek a beruházás környezeti hatásvizsgálatában, mellyel szerintük „a magyar kormány egyértelműen uniós jogot sértett.”„Továbbra is azt követeljük a kormánytól, hogy azonnal állítsa le a Fertő-tavi luxusberuházást! Nem engedhetjük, hogy tönkretegyék rendkívül értékes védett területünket, elhárdálják a közpénzeket ilyen módon, amely nem az ott élők, nem a teljes magyar lakosság érdekét szolgálja, hanem csak egy szűk, gazdasági elit további kényelmét és gazdagodását, miközben mindannyiunk közös vagyonát, természeti kincseinket pusztítja el ez a beruházás”

– mondta dr. Rodics Katalin, a Greenpeace biodiverzitáskampány-felelőse.A Fertő-tó partján zajló beruházás eredményeként egy hatalmas, összefüggő, természetes élőhelyet betonoznak le és építenek be szállodával, apartmanházakkal, parkolóval, kikötőkkel, fedett sportkomplexummal. Mindezt egy olyan területen, amely minden létező hazai és nemzetközi természetvédelmi jogszabály által védett terület – írták.

Az aktivisták arról is írnak, hogy a Greenpeace Magyarország áprilisban bíróságon támadta meg a Fertő-tavi projekt engedélyezését, júniusban pedig a környezetvédők szedték le azokat a hálókat az építkezés helyszínén, amelyekkel meg akarták akadályozni, hogy a fecskék visszatérjenek régi fészkeikhez. A beruházó cég akkor büntetőfeljelentést tett, ám az ügyészség kimondta: bűncselekmény nem történt, csak szabálysértés.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 120 megnézve, 1 alkalommal mai nap |