| Mobile | RSS

„Bebizonyosodott, hogy a sajtótisztesség ügyében igazunk van” – interjú a MÚK elnökével

„Bebizonyosodott, hogy a sajtótisztesség ügyében igazunk van” – interjú a MÚK elnökével

 

2021. április 27. kedd

Médiapiac című szakmai folyóirat netes felületén (mediapiac.com) terjedelmes interjút közölt Nyitott az együttműködésre a MÚK újraválasztott elnöke címmel. A MÚK életét és a megújult elnökség terveit a szélesebb szakmai közönséggel megismertető írást változtatás nélkül adjuk közre tagjaink tájékoztatására:

– Az etikus újságírás elvei melletti kiállást, a nemzeti érzés erősítését, a magyar nyelv és kultúra értékeinek ápolását folytatná a Magyar Újságírók Szövetségének újraválasztott elnöke a következő években. Lovas Dániel a szervezet alapelvei között említette az antikommunizmust és a sajtótisztességet, s arról számolt be, hogy a felelős újságírás jegyében a Magyar Nemzeti Médiaszövetséggel igyekeznek szorosabbra fűzni az együttműködést.

Újraválasztották Lovas Dánielt a Magyar Újságírók Közösségének (MÚK) elnökeként, s a szervezet vezetését 2016-ban átvevő szakembert az előző négy évben elért eredményekről és a jövőre vonatkozó terveikről kérdezte a Médiapiac.
– A MÚK-kal kapcsolatban érdemes felidézni, hogy a rendszerváltás után elsőként megalakult nem baloldali újságíró szervezet vagyunk. Közösségünk az úttörő szerepet játszó Sajtószabadság Klubra alapozva jött létre, amelynek tagjai között olyan neves kollégák voltak, mint Chrudinák Alajos, Illés Sándor, Balaskó Jenő – fogalmazott Lovas Dániel, hozzátéve: az 1992-ben érdekvédelmi szövetségként létrehozott civil szervezet tagsága azokból az újságírókból verbuválódott, akik szakítani kívántak az állampárti múltú, baloldali kötődésű újságíró-szövetséggel.

A túlerővel szembeszálló újrakezdés

Az újraválasztott elnök hangsúlyozta: a rendszerváltást a sajtóban megjelenítő új szakmai szervezet fennállása kezdetétől szembefordult a létező szocializmussal, annak egész elvrendszerével. – Az antikommunizmus közösségünk egyik elvi alappillére. Szervezetünk nevének az akronímája – MÚK – az 1956-os forradalom leverését követő hónapok jelszavát idézi: Márciusban ÚjraKezdjük! Közösségünk létrehozását is merész, a túlerővel szembeszálló újrakezdésként éltük át – hangsúlyozza Lovas Dániel, hozzátéve: a MÚK tagságát egységbe fogó másik alapelv kezdettől fogva a sajtótisztesség volt. Ahogy – folytatta – Benedek István professzor, a MÚK első tiszteletbeli elnöke többször is hangsúlyozta: a sajtótisztességből következik minden további dolog.

– Önmagában, etikai normák és erkölcsi elvek nélkül a sajtószabadság sem ér semmit. Hiába próbálták Benedek professzor kijelentését a baloldali média megmondóemberei az első pillanattól kezdve kiforgatni az eredeti értelméből, próbálkozásuk kudarcra volt ítélve. A sajtótisztesség mint elvi kiindulópont érvényessége az elmúlt évtizedekben tökéletesen bebizonyosodott. Ma is elmondhatjuk: ahhoz, hogy a médiának rangja és hitelessége legyen, tisztességes sajtóra van szükség – fejtette ki Lovas Dániel.

Precedenst teremtő együttműködés

A közösség elnöke az elmúlt napokban elért fontos eredményként kiemelte, hogy első alkalommal ünnepelte közösen március 15-én a Magyar Sajtó Napját két, egymással rokon szellemiséget képviselő újságíró-szervezet, a Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) és a MÚK. – Megállapodtunk abban, hogy szorosabbra fűzzük a két szervezet együttműködését, valamint, hogy erőinket egyesítve küzdünk a sajtószakma becsületéért, a felelősségteljes újságírásért, az etikai normák jobb érvényesüléséért a média világában – hangsúlyozta.

Emlékeztetett: az 1992 óta folyamatosan működő szakmai közösségben, amelyet az első 24 évben – 2016-ban bekövetkezett haláláig – Kósa Csaba publicista vezetett, a kezdetektől fontos volt a magyar nyelv és kultúra, ezen belül a magyar sajtó múltjának tisztelete. – A hagyományainkhoz való ragaszkodás a harmadik elvi alapvetésünk – jelentette ki Lovas Dániel, hangsúlyozva, hogy a 2016-ban összeállt, és most megújult elnökség az előző évtizedekben lefektetett irányvonal mentén halad tovább.

Az elnök az immár 29 éve folyamatosan zajló műhelymunka szerves részeként emelte ki az elkötelezett nemzeti érzés, a magyar kultúra értékeinek őrzését, valamint a magyar nyelv ápolását. Ennek jegyében biztosítottak helyet Bartók Béla úti székházukban a tavaly létrejött Magyar Nemzeti Írószövetségnek, amelynek elnöke, Madár János József Attila-díjas költő egyben a MÚK alelnöke is.

Közösségépítés folyóirattal és kiállításokkal

– Negyedévenként jelenik meg a Magyar Múzsa nevű kulturális folyóiratunk, amely a legbeszédesebb kifejezése annak, hogy kik vagyunk, mit csinálunk és milyen elveket követünk –fogalmazott az elnök, aki felhívta a figyelmet, hogy folyóiratban az elmúlt években több fontos, a hazai kulturális életre komoly hatást gyakorló tanulmány jelent meg. Kiemelte, hogy Bán János tollából 2017-ben látott napvilágot a folyóiratban a Miért nem készülnek magyar történelmi filmek? című írás, amely kiindulópontjává vált a hazai történelmifilm-gyártás újraindításának. 2019-ben pedig a Kásler Miklós professzor által vezetett kutatócsoport elsőként a Magyar Múzsában publikálta az Árpád-házi uralkodók eredetének tudománytörténeti jelentőségű vizsgálati eredményeit. – Ugyancsak a folyóirat hasábjain kerültek elsőként a közönség elé fejezetek Domonkos Lászlónak, a MÚK tagjának megjelenés előtt álló, Gúzsbantánc című könyvéből, amelyben a szerző nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy újraértékelje a magyar irodalom történetét 1956-tól napjainkig – sorolta a MÚK elnöke, aki arra is kitért, hogy folyamatosan bővítik, erősítik a képzőművészeti tagozatukat is. – A karantén időszakát kivéve minden évben megrendezzük az országos kitekintésű Tavaszi Tárlatot, amelynek eddigi díjazottjai között olyan neves művészek szerepelnek, mint Aknay János, Serényi H., Zsigmond, Szkok Iván.

A MÚK újraválasztott elnökségének céljai között szerepel a következő négy évre a közösség további erősítése, az előző ciklusban elindított kezdeményezések végigvitele. A járvány leküzdése után szeretnék újraindítani a közösségi rendezvényeket Bartók Béla úti székházukban. Lovas Dániel beszámolója szerint következetesen keresik a kapcsolatot a hasonló értékeket követő újságíró-szervezetekkel is. – Szervezeti életünk tagjainak öntevékenységére épül. Ennek támogatása, a feltételek megteremtése a legfontosabb feladatunk. Szeretnénk továbbra is valódi, eleven közösségként összefogni és képviselni a médiával hivatásszerűen foglalkozó szakemberek és a lokális sajtóban kulcsszerepet játszó, alapelveink iránt elkötelezett, változatos foglalkozású értelmiségiek minél szélesebb körét – foglalta össze a következő évekre kitűzött céljaikat Lovas Dániel.

forrás:MUK

Leave a Reply 126 megnézve, 1 alkalommal mai nap |