| Mobile | RSS

Putyin, az “észszerű konzervatív”, akinek sajátságos a világlátása és “valós” a fenyegetésérzete

Az orosz elnök a magyarok számára ismerős gondolatokkal magyarázza az ellenzékiek, a civilek megregulázását, és a nemváltástól félti a gyerekeket.

MTI-Népszava

SZERZŐ
PUBLIKÁLÁS DÁTUMA

2021.10.21. 21:14

Oroszországot az észszerű konzervativizmus fogja vezérelni a világ ügyeivel kapcsolatos álláspontja kialakításában – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, a Valdaj nemzetközi vitaklub Szocsiban megtartott csütörtöki tanácskozásán.

„A világ átrendeződésének elkövetkező időszakában, amelynek kimenetele még nem ismert, a mérsékelt konzervativizmus a legészszerűbb világnézeti elv, s az orosz konzervativizmus optimista”

– mondta.

Azt, hogy ez mit jelent, pontosan nem tudni, ugyanakkor az ellentmondásokra utal, hogy Putyin gratulált Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta című független napilap főszerkesztője Nobel-békedíjához. S bár maga Muratov a fórumon felhívta az elnök figyelmét arra, hogy az idegen ügynökökről rendelkező törvény nem teszi lehetővé az ilyen minősítés bíróságon történő megtámadását, és annak felülvizsgálatát indítványozta, az elnök igyekezett megnyugtatni:„a jogszabály alkalmazása nem lesz tömeges méretű, és túlzások az ezzel kapcsolatos aggodalmak”.Az orosz vezető megígérte, hogy tökéletesíteni fogják a törvényt, ugyanakkor  szükségesnek nevezte a jogszabályt, mert „a belpolitikai tevékenységet folytatók külföldi anyagi támogatásáról rendelkezik, de nem tiltja meg ezt a tevékenységet”. Mint mondta „az orosz társadalomnak joga van megjelölni a külföldről érkező pénzeket”. Putyin gratulációjával szinte egy időben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak nem rejtette véka alá, hogy szerintük:„az Európai Parlament jelentősen csökkentette a gondolatszabadságért adott Szaharov-díj értékét azzal, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusnak ítélte oda.”A Kreml egyik legélesebb bírálójának számító Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti a Vlagyimir megyei Pokrovban.  Vlagyimir Putyin ugyanakkor ízelítőt is adott az „ésszerű konzervativizmusból”, és világlátásból:„A férfiak és a nők jogairól szóló vita számos nyugati országban teljes fantazmafóriává vált. Az új megközelítések fanatikusai odáig mennek, hogy magukat a fogalmakat is el akarják törölni. Akik vállalják a kockázatot, hogy kimondják, hogy a férfiak és a nők még mindig léteznek, és hogy ez biológiai tény, azokat szinte kiközösítik.”Az orosz elnök szerint „az emberiesség elleni bűncselekmény határán van”, hogy a gyermekekre ráerőltetik a koncepciót, hogy a nemváltoztatás egyszerű választás kérdése. Putyin Amerikának is odapörkölt egyet, amikor leszögezte:„A külföldi katonai jelenlét Ukrajnában valós fenyegetést jelent Oroszország számára, Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pedig gyakorlatilag megnyitotta a NATO-ba vezető utat Kijev számára.”Mint mondta, a kétoldalú viszony a hidegháború szintjére esett vissza, de azért megjegyezte, hogy szerinte a Joe Biden amerikai elnökkel júniusban megtartott csúcstalálkozó produktív volt, és az mutatta, hogy Washington a kapcsolatok építésére törekszik.

fecsego.eu/népszava.hu

Leave a Reply 68 megnézve, 1 alkalommal mai nap |