| Mobile | RSS

Visszatér a kötelező sorkatonai szolgálat? – Ezekre lehet számítani.

KÖZÉLETKözzétéve 2021 okt 23.

Újra kezdődnek a sorozások?! Minimális kiképzést vezetne be a civileknek Pósán László fideszes országgyűlési képviselő, szerinte erre az új Alkotmány egy kitétele miatt lehet szükség.

Az alaptörvényben ugyanis állampolgári kötelezettségként szerepelne a „honvédelmi kötelezettség”, márpedig a politikus szerint ez csak kiképzés után teljesíthető.

– Minimális kiképzést vagy valamit muszáj lenne visszahozni – mondta a kormánypárti politikus. – Ne adj’ isten, hirtelenjében itt terem az ellen, és ha kiosztják a puskát, és aki még az életében nem látott hasonlót, az még meg sem tudja tölteni – mondta a Népszabadságnak  arról: miért kellene újra katonának állnia a fiataloknak. Magyarországon utoljára 2004 májusában volt sorozás, az utolsó sorkatona 2005-ben szerelt le.

– Olyan emberekkel, akik életükben nem láttak kézifegyvert, egy kézigránátot, egy gázálarcot, azokkal nem lehet megvalósítani a haza védelmét – vélte a honatya. A képviselő nem tudta megmondani, hogy az alapkiképzés mennyi ideig tartana: – Nem merem azt mondani, hogy két nap lehet, fogalmam sincs róla, de lehet, hogy két hét, lehet, hogy két hónap, nem tudom – fogalmazott a politikus.

A szakértő szerint a sorozott hadsereg hadászatilag nem sokat jelent, de más előnyei lehetnek.

– A profi hadseregnek jóval nagyobb a haszna, mint a sorállományúnak – mondta Németh József Lajos, a biztonságpolitika.hu főszerkesztője. – A sorállományú katonák kiképzése elsődlegesen azt szolgálhatná, hogy lenne olyan állomány, akiket vészhelyzetben, akár egy iszapkatasztrófához hasonló csapáskor be lehetne vetni. Emellett fontos, hogy a hadsereg nemcsak harcoló katonák, hanem például híradósokból, szakácsokból is, s nekik nem árt kiképzési ismereteket szerezni. Viszont a sorkötelezettség visszaállításához olyan garanciák is kellenének, amelyek biztosítják: aki bevonul 3-6 hónapos kiképzésre, s az ismereteit hajlandó időnként felfrissíteni, az nem veszti el munkahelyét a távollét miatt.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 100 megnézve, 1 alkalommal mai nap |