| Mobile | RSS

Kiléphet az unióból Lengyelország egy alkotmánybírósági döntés után

A lengyel vagy az uniós jog az első? Erről dönt csütörtökön a varsói alkotmánybíróság, ami akár az ország kilépéséhez is vezethet.

2021. július 14., 11:40

Szerző: 168/Euronews

Várhatóan csütörtökön dönt a varsói alkotmánybíróság arról, hogy a lengyel vagy az uniós jognak van elsőbbsége Lengyelország jogrendszerében – írja az Euronews. Ez a döntés akár az ország kilépéséhez is vezethet.

Elemzők arra számítanak, hogy a bírói testület a nemzeti jog elsőbbségét állapítja majd meg, ami biztosan újabb jelentős konfliktust okoz a lengyel kormány és Brüsszel között.

Lengyelország szerint az Európai Bizottság jogalap nélkül szól bele az ország belügyeibe, ezért kezdeményezték a vizsgálatot az alkotmánybíróságon. A lengyel jogrendszer reformját már az elejétől fogva keményen támadta az EU, mert álláspontjuk szerint az jelentősen csökkenti a jogrendszer függetlenségét. A kormányzó Jog és Igazságosság párt viszont azt mondja, hogy csak a bíróságok hatékonyságának növelése a cél.

Az Euronews szerint Brüsszelben sokan attól tartanak, például a Bizottság is, hogy ha a lengyel alkotmánybíróság a lengyel jog elsőbbségét állapítja meg az uniós joggal szemben, akkor az a közösség jogrendszerének alapját kérdőjelezi meg. Az EU-ban a közösségi jognak primátusa van a nemzeti jogrendszerekkel szemben, az uniós szabályokat a tagállamoknak implementálniuk kell a saját jogrendjükbe – emlékeztet a lap.

(Kiemelt kép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök érkezik az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozójára Brüsszelben, 2021. május 24-én. Fotó: Olivier Hoslet / MTI/EPA)

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 54 megnézve, 1 alkalommal mai nap |