| Mobile | RSS

Márki-Zay Péter: Csak én tudom legyőzni Európa legveszélyesebb politikusát

BP-7457
siki

SIKIK

Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a CNN hírtelevízió után most a patinás hírmagazinnak, a Newsweeknek adott interjút.

Néhány nappal az után, hogy a vezető amerikai hírcsatorna, a CNN is megszólaltatta, Márki-Zay Péterrel most a Newsweek hírmagazin közölt terjedelmes összeállítást. Elöljáróban leszögezte, hogy csak ő lesz képes legyőzni Európa legveszélyesebb politikusát, Orbán Viktort. És ez az egyetlen módja, hogy túlélje az eddigi megpróbáltatásokat a magyar demokrácia. Mint mondta:

Magyarországon egyáltalán nem tisztességesek és szabadok a választások. A helyzet folyamatosan romlott az utóbbi 11 évben, ez a választás most tényleg élet-halál kérdése.

A hetilap feleleveníti 2018-as győzelmét Hódmezővásárhelyen, majd győzelmét az idei ellenzéki előválasztáson, ahol Karácsony Gergely főpolgármester végül visszalépett a javára, hogy két jelöltből válasszanak az ellenzéki szavazók. Végül óriási meglepetésre a 49 éves, hívő katolikus, hétgyermekes vidéki polgármester lett a befutó, elsősorban azért, mert kívülállóként nem vetül rá a korrupció vagy más botrány árnyéka.

A lap megemlíti, hogy Márki-Zay szeretné, ha jövő tavaszig begyógyulnának az előválasztáson kapott sebek, és hacsak nem készül valamelyik ellenzéki párt politikai öngyilkosságra, akkor erősítik és építik tovább az összefogást, amely az egyetlen lehetőség most Orbán rendszerének leváltására. Győzelme esetén „megszabadítaná Magyarországot a korrupciótól, helyreállítaná a demokráciát, és népszavazással új alkotmányt fogadtatna el”.

„Hagyományos konzervatívként” és gyakorló katolikusként a kormányfőjelölt elkötelezett védelmezője az LMBTQ-közösségnek, amelyet állítása szerint gyűlöletkampányával folyamatosan támad a nacionalista Fidesz, és ezt Márki-Zay „undorítónak” nevezte. A lap szerint Orbán klímaszkepticizmusát nagyon ostoba populizmusnak tartja, és inkább a fenntartható megoldások híve.

Ismételten megerősítette, hogy győzelme esetén rendezné a kapcsolatokat az Európai Unióval és a NATO-val, míg lazítaná a viszonyt az autoriter orosz és kínai rendszerekkel. Utalt arra is, hogy éveket töltött az Egyesült Államokban és Kanadában.

Kérdésre válaszolva elmondta: 

Nem is emlékszem már, mikor tartottam utoljára Orbán politikáját tisztességesnek és legitimnek.

Hozzátette, hogy 1998-ban még segítette Orbán kampányát, de mára már az illiberális vezető komoly veszélyt jelent az ország és Európa számára is. A kérdésre, hogy mit vár a 2022-es választásoktól, Márki-Zay Péter azt mondta, hogy a csalásokat mindig a választásokat megelőzően követik el. „Orbán maffiaállamában elhallgattatták a sajtót, megfélemlítik az ellenfeleket, gyűlöletkampányokat indítanak, és szándékosan félretájékoztatnak. De ezek ellen lehet küzdeni, ehhez megvannak az eszközök.” Szó esett a javaslatról is, hogy Márki-Zay Mindenki Magyarországért Mozgalma egymillió forintot ad annak, aki felderít egy választási csalást, feljelentést tesz, és jogerősen pert nyer.

Minden önkényuralmi rendszer egyszer véget ér. Minden rendszernek vége lesz egyszer, ennek is. Magyarország egyre korruptabb és egyre szegényebb lesz. A magyarok előbb-utóbb felébrednek majd, és a mi feladatunk, hogy minél előbb felébresszük őket

– mondta a Newsweeknek adott interjúban Márki-Zay Péter.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. szeptember 24-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |