| Mobile | RSS

A Kúria elnöke úgy véli, alkotmányos puccs van készülőben az ellenzék részéről!

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2021 okt 28.

Varga Zs. András, a Kúria elnöke.

A Kúria elnöke úgy véli, alkotmányos puccs van készülőben. Lattmann Tamás jogász szerint, ha Varga Zs. András tud ilyen szerveződésről és nem tesz feljelentést az ügyben, akkor fel kell készülnie akár a börtönbüntetésre is.

Az ATV számol be arról, hogy az „Az Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben” című konferencia megnyitóján az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás és a Kúria elnöke, Varga Zs. András arra hívták fel a figyelmet, hogy:

„Az alkotmányozást, majd az alkotmány módosítást korábban is nevezték alkotmányos puccsnak, ám ennek állandóvá válása, majd az, hogy annak ellensúlyozására valóban alkotmányos puccs nyilvános megtervezése folyik, nem volt előrelátható”

– fogalmazott Varga Zs. András.


Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője azt mondta, nem tudják, mire gondolhatott pontosan Varga Zs. András. A képviselő úgy látja, hogy nem az ellenzék készül alkotmányos puccsra, hanem Orbán Viktor és a kormány, akik ezt hajtották végre például azzal, hogy elfoglalták a jogállamiság összes intézményét.

„Mi azt szeretnénk, ha az országba visszatérnének a jogállamiságnak a garanciái, visszatérjen a biztonságos, pártatlan ítélkezés a magyar bíróságokba, hogy ne egy érdekkör, ne egy párt próbálja elfoglalni a Kúrián keresztül a bíróságokat”

– jelentette ki Lukács László György.

Arató Gergely a DK országgyűlési képviselője elmondta, hogy az ellenzék valóban szeretne változtatni az alkotmányon, ugyanis annak nincs politikai legitimációja.

„A Demokratikus Koalíció álláspontja, hogy nem maradhat ezután a nyilatkozat után a Kúria elnöke a helyén, mert ez önmagában is befolyásolja az igazságszolgáltatás függetlenségét”

– hangsúlyozta Arató Gergely.

Lattaman Tamás jogász kifejtette, hogy az alkotmányos puccs az alkotmányos rend megdöntésére irányuló erőszakot vagy szerveződést jelenti.

„Ha erre gondolt, és erről neki megalapozott tudomása van, akkor neki ebben a kérdésben régóta feljelentést kellett volna tenni, ugyanis a hatályos Büntető törvénykönyv szerint az ilyen bűncselekmény esetében feljelentést köteles tenni. Tehát ha ő tud ilyenről, és nem tett feljelentést, akkor börtönbüntetés elé fog nézni, ami nem tudom, hogy mennyire reális”

– fogalmazott a szakember, aki szerint a Kúria elnöke nem erre utalt, hanem azokra a hangokra, akik az utóbbi időben az Alaptörvényt kritizálták.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 62 megnézve, 1 alkalommal mai nap |