| Mobile | RSS

Az amerikai hírszerzés talán sosem lesz képes egyértelműen megállapítani a koronavírus eredetét

Nem egyértelmű.

2021. október 30., 05:59

Szerző: 168/MTI

Talán sosem lesznek képesek egyértelműen megállapítani a koronavírus eredetét – olvasható az amerikai hírszerzési ügynökségek pénteken közzétett, minden eddiginél részletesebb jelentésében, amely választ próbál keresni arra a kérdésre, hogy a vírus természetes úton terjedt-e át állatról emberre, vagy esetleg egy laborból szabadult volna el.

A Nemzeti Hírszerzés Igazgatójának (DNI) hivatala a nyilvánosságra hozott dokumentumban egyaránt lehetséges elméletnek tartja mindkét verziót. Ugyanakkor megjegyzi, hogy a szakértők között nézeteltérés van abban, melyik verzió a valószínűbb, illetve egyértelmű megállapítások tehetők-e az ügyben.

A jelentés mindemellett kizárta annak lehetőségét, hogy a koronavírus biológiai fegyver lenne, arra hivatkozva, hogy ezen elmélet támogatói nem férnek hozzá a Vuhani Virológiai Intézethez és hamis információkat terjesztenek. A mostani jelentés tulajdonképpen a DNI augusztusi beszámolójának frissített változata. A korábbi dokumentum, amelynek összeállítására Joe Biden amerikai elnök adott utasítást, kiemelte, hogy csak Kína segíthetne a világszerte eddig csaknem ötmillió ember halálát okozó új koronavírus tényleges eredetét érintő kérdések megválaszolásában.

A hírszerzési jelentések olyan időszakban készültek, amikor a két ország kapcsolatai több évtizedes mélypontra süllyedtek. Kína mindemellett határozottan tagadta, hogy a Covid-19 kórokozója a vuhani állami virológiai laboratóriumból szabadult volna ki.

(Kiemelt kép: Egy férfi húst választ egy vuhani lakóövezet piacán – Fotó – MTI-EPA – ROMAN PILIPEY)

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 87 megnézve, 1 alkalommal mai nap |