| Mobile | RSS

DÖNTÖTT AZ EU BÍRÓSÁGA: JOGSÉRTŐEN ÜLDÖZTE EL A FIDESZ A CEU-T!

KÖZÉLETFrissítve: 2021 okt 29.

Európai Bíróság Strasbourgban./Kép. AFP

Európai Bíróság: Ítélet született a magyarországi CEU-ügyben

Az Európai Unió Bírósága mai döntésében egyértelművé tette, hogy az uniós joggal és nemzetközi egyezményekkel is ellentétes a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítása. Ez volt az a jogszabály, amelynek következtében a legmagasabban jegyzett magyar egyetem ma már javarészt Bécsben működik.

A parttalan sorozosás valódi kárt okozott Magyarországnak. Orbán Viktor gyűlölete egykori mentora felé a magyar felsőoktatást tette szegényebbé. És mindezt immár bizonyítottan jogsértő módon hajtotta végre! A bíróság döntése alapján ez a törvény nemcsak sérti az akadémiai szabadságot, de sérti a szolgáltatások áramlásának és a vállalkozás szabadságának uniós alapszerződésbe foglalt alapelveit is.

A Fidesz-kormány belföldi bosszúhadjáratát már nem nézi tétlenül Európa. Kis idővel azután, hogy a putyini mintára született civiltörvényt az uniós joggal ellentétesnek minősítették, itt az újabb döntés, ami világossá teszi: az orbáni önkény messziről is jól látható. A következő lépés annak biztosítása, hogy a jogállamot lebontó kormányok helyett közvetlenül a végfelhasználók, azaz az önkormányzatok, a civilek és a valódi vállalkozók jussanak uniós forrásokhoz. A mai döntés új szakaszt nyit az igazságtalanság és hatalmaskodás elleni küzdelemben. Csak így tovább!

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 62 megnézve, 2 alkalommal mai nap |