| Mobile | RSS

Egyezségre jutott Moldova és Oroszország a gázvitában

Az adósságban is megegyeztek.

2021. október 30., 06:06

Szerző: 168/MTI

Egyezségre jutott Moldova és Oroszország pénteken kettejük gázvitájában. A chisinaui kormány szóvivője péntek este közölte, hogy sikerült öt évvel meghosszabbítani a gázszállítási szerződést az orosz Gazprom vállalattal. Az illetékes hozzátette, hogy a Szentpéterváron folytatott egyeztetések során sikerült egyezségre jutni a moldovai adósságot, illetve a beszerzési árakat illetően is.

Az orosz gázipari óriásvállalat megerősítette a szerződéshosszabbítást “kölcsönösen előnyös feltételeket” emlegetve. A megállapodás részleteit egyelőre nem tették közzé. A moldovai-orosz gázmegállapodás elvileg szeptember végén járt le, de aztán egy hónappal a felek meghosszabbították. A tárgyalásokon éles vita bontakozott ki mindenekelőtt a moldovai szempontból magas gázárak és a több mint 700 millió dolláros moldovai adósság törlesztéséről, amelyet a chisinaui vezetés ilyen formában nem ismert el.

Moszkva az áremelések tekintetében az orosz gáz iránti megnövekedett nemzetközi keresletre, illetve erősen megemelkedett árszintre hivatkozott.
Natalia Gavrilita moldovai miniszterelnök október 22-én a gázellátási válság miatt szükségállapotot hirdetett ki az országban. Az Európai Unió a helyzetre tekintettel 60 millió euró további támogatást ígért Moldovának.

(Kiemelt kép: Kiemelt kép: Az Északi Áramlat 2 gázvezeték csöveit pakolják egy hajóra Mukran kikötőjében 2021. június 1-jén. Fotó: Stefan Sauer / DPA/AFP)

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 60 megnézve, 1 alkalommal mai nap |