| Mobile | RSS

Eltűnhet a boltokból hazai vöröshagyma

A Központi Statisztikai Hivatal szerint átlagos hagymatermésre lehet számítani, de a hazainál jóval olcsóbb import vöröshagyma problémát jelenthet.

2021. október 29., 20:30

Szerző: 168

2021-ben komoly problémákat okozott az időjárás az európai vöröshagyma–termesztésben, a tavaszi fagyok, a jégverés és a száraz, aszályos időszakok több országban is befolyásolták a termés mennyiségét és minőségét – írja az agrarszektor.hu. Magyarországon az időjárás okozott gondokat a termelőnek, a sok szélsőség miatt idén jóval apróbb termésméretek születtek.

A FreshPlaza szerint a legnagyobb európai vöröshagyma-termelőnél, Hollandiában 2021-ben a vetésterület 11%-kal nőtt az előző évihez képest. A hozamok változatosan alakultak: a barna héjú vöröshagyma az északi régióban hektáronként átlagosan 63,3 tonna (2,8%-kal kevesebb), a déli régióban 56,2 tonna (12,2%-kal több) termést adott. Spanyolországban a Mezőgazdasági Minisztérium 770 ezer tonna vöröshagyma betakarítására számít. Franciaországban kisebbek a hagymafejek az átlagosnál, sem minőségben, sem mennyiségben nem egységes a felhozatal. Németországban átlagos évjárat lett a 2021. évi, az árak a szezonalitásnak megfelelően alakulnak, a 2019. évinél magasabb, de a tavalyinál alacsonyabb szinten mozognak. Lengyelországban a vöröshagyma termését 630 ezer tonnára várják.

A FAOSTAT adatai szerint Hollandia – India után – a világ második legnagyobb vöröshagyma-exportőre, és a vöröshagyma világkereskedelmének 20%-át adja.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarország vöröshagymatermése az utóbbi öt évben 39-62 ezer tonna között mozgott. 2020-ban 12%-kal több (54,1 ezer tonna) vöröshagyma termett, mint egy évvel korábban. Szakértők szerint kedvezőtlen időjárás (tavaszi fagyok, csapadékhiány) miatt a vöröshagyma 2021. évi termése várhatóan 40 ezer tonna körül alakulhat. Az őszi, tavalyi vetésű hagymák betakarítása júniusban, a tavaszi vetésű hagymák betakarítása augusztus elején kezdődött meg, ahogy erről az Agrárszektor is beszámolt korábban.

(kiemelt kép: A Központi Vásárcsarnok (ismertebb nevén Nagycsarnok) egyik standjának zöldségkínálata. MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán )

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 40 megnézve, 1 alkalommal mai nap |