| Mobile | RSS

Csehország-vallás-közvélemény Felmérés: Csehországban a lakosság 20 százaléka istenhívő



Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:
    Prága, 2021. november 5., péntek (MTI)

– Csehországban a lakosság 20 százaléka hisz Istenben, bár egy részük fenntartásokkal – derült ki abból a most nyilvánosságra hozott országos felmérésből, amelyet a STEM/MARK közvélemény-kutató intézet készített a Maranatha keresztény civil szervezet megbízásából.

    Valamiféle magasabb erő létezésében 35 százalék hisz, míg a megkérdezettek 23 százaléka sem Isten, sem egy magasabb erő létezésében nem hisz – mutatnak rá a felmérés készítői, akik országszerte mintegy másfél ezer 18 éven felüli személyt kérdeztek meg.
    Az emberek több mint fele úgy vélte, hogy az istenhit inkább megosztja, semmint egyesíti a cseh társadalmat.
    A hívők 48 százalékát a családi nevelés vezette az istenhithez. A hívők többsége, mintegy kétharmada nő, míg a férfiaknak csak egyharmada nyilatkozott úgy, hogy istenhívő. A vallásosak többsége az idősebb korosztály tagjai közül kerül ki, területileg pedig a morvaországiak és dél-csehországiak között van a legtöbb istenhívő.
    A megkérdezettek 57 százaléka azt állította, hogy a tízparancsolat konkrét ismerete nélkül is tudja, mi a helyes, és mi nem. Az emberek 85 százaléka fontosnak minősítette, hogy a társadalomban érvényesüljenek az erkölcsi törvények.
    Ami a templomlátogatásokat illeti, rendszeresen, hetente egyszer a megkérdezettek két százaléka jár misére, karácsonykor pedig hét százalék. Az emberek 57 százaléka azt állította, hogy sosem jár templomba. Abban, hogy a világot Isten teremtette, a csehek hét százaléka hisz, míg az evolúciós elmélet híveinek aránya 62 százalék.


fecsego.eu/MTI

Leave a Reply 138 megnézve, 1 alkalommal mai nap |