| Mobile | RSS

Izrael-USA-palesztinok-diplomácia Bennett ellenzi a palesztinokat szolgáló amerikai konzulátus újranyitását Jeruzsálemben – FRISSÍTETT (új: Palesztin tiltakozás)

Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója jelenti:
    Jeruzsálem, 2021. november 7., vasárnap (MTI) –

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök ellenzi, hogy Jeruzsálemben újra megnyissák a palesztinokat szolgáló amerikai konzulátust, a palesztinok szerint viszont Izraelnek nincs joga megakadályozni az újranyitást – jelentette a Háárec című izraeli lap vasárnap.

    Szombat esti sajtótájékoztatóján, amelyet a 2021-22-es költségvetés elfogadása alkalmából tartott Jaír Lapid külügyminiszterrel és Avigdor Liberman pénzügyminiszterrel közösen, Naftali Bennett elutasította az előző amerikai elnök, Donald Trump idején bezárt jeruzsálemi konzulátus újranyitását.
    “Nincs helye a palesztinokat kiszolgáló amerikai konzulátusnak Jeruzsálemben. Álláspontunkat következetesen, halkan, dráma nélkül fejezzük ki, és remélem, hogy megértik. Jeruzsálem csakis Izrael állam fővárosa” – mondta Bennett az egybegyűlt újságíróknak.
    “Ha az amerikaiak konzulátust akarnak nyitni Rámalláhban, azzal nincs gondunk” – mondta Jaír Lapid külügyminiszter, a Palesztin Hatóság kormányzati központjára utalva. Külügyi tisztviselők utóbb azzal pontosították kijelentését, hogy Lapid csak egy összekötő iroda rámalláhi létesítésére gondolt, ami nem befolyásolná a palesztinokkal ápolt amerikai diplomáciai kapcsolatok szintjét.
    A palesztinok azonban nem fogadják el, hogy máshol legyen amerikai konzulátusuk, mert ők is Jeruzsálemet tekintik a jövendő Palesztin Állam fővárosának.
    A Palesztin Hatóság külügyminisztériuma vasárnap közleményben bírálta az izraeli lépést. Hangsúlyozták, hogy a konzulátus újranyitását a nemzetközi közösség azon kötelezettségvállalása részének tekintik, miszerint véget vetnek Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem felett az izraeli ellenőrzésnek.
    “Kelet-Jeruzsálem a megszállt palesztin terület elválaszthatatlan része és Palesztina fővárosa. Izraelnek mint megszálló hatalomnak nincs joga megvétózni az amerikai kormányzat döntését” – áll a rámalláhi közleményben.
    Az izraeli médiában az elmúlt hetekben többször beszámoltak a jeruzsálemi palesztin konzulátus újranyitásáról szőtt amerikai tervekről. A kormány az amerikaiakkal folytatott tárgyalásokon elutasította a jeruzsálemi helyszínt, és azt vetette fel, hogy ha Washington a palesztinoknak konzuli szolgáltatásokat nyújtó irodát akar nyitni, akkor Izrael szívesebben venné, ha ezt a palesztin területeken tenné meg. A Háárecnek nyilatkozó források szerint azonban az amerikaiak jelenleg ragaszkodnak a konzulátus jeruzsálemi elhelyezéséhez.
    A Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és a Gázai övezetben élő palesztinokat kiszolgáló konzulátust Donald Trump rendeletére 2018-ban zárták be. Tavaly májusban Anthony Blinken amerikai külügyminiszter rámalláhi látogatásán bejelentette, hogy a Biden-kormány újra szeretné nyitni a jeruzsálemi konzulátust, de ez a lépés egyelőre nem valósult meg.
    Joe Biden amerikai elnök az amerikai-palesztin kapcsolatok javítására tett erőfeszítéseként a konzulátus újranyitását tervezte, miután elődje hivatali idejét hosszú feszültség jellemezte Rámalláhhal. A Palesztin Hatósághoz köthető források a Háárecnek azt mondták, hogy az amerikai kormány magas rangú tisztviselőinek tájékoztatása alapján a tervek szerint néhány héten belül megnyílhat a kelet-jeruzsálemiek konzulátusa. Amerikai politikai források szerint azonban az izraeli kormányváltás és Washington támogatása az új kormánynak a korábbi elképzelések elhalasztásához vezetett.


fecsego.eu/MTI

Leave a Reply 47 megnézve, 1 alkalommal mai nap |