| Mobile | RSS

Hadat üzent az ELTE a koronavírusnak!

BELFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2021 nov 5.

Budapest, 2020. november 26. Örkényi Zsolt, az Inter-Európa Mentõszolgálat Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. mobil intenzív mentõegységének mentõtechnikusa védõruhát visel, mialatt egy koronavírussal fertõzött, lélegeztetett beteget szállítanak Budapesten 2020. november 4-én. A koronavírussal fertõzött, vagy fertõzésgyanús betegeknél kötelezõ a védõruha – a felvétel sorrendje szerint védõoverál, FFP2-es maszk, három pár leragasztott kesztyû és védõszemüveg – használata. Az életmentésre tervezett Mobile Intensive Care Unit (MICU), azaz mobil intenzív egység az ország egyetlen olyan mentõautója, amely mozgó intenzív osztályként funkcionál, akár komolyabb beavatkozások is elvégezhetõk benne. A mentõautó tizenkét éve teljesít szolgálatot az ország egész területén, a mentésben és a betegszállításban egyaránt részt vesz, és szinte kizárólag kritikus állapotú sérültekhez küldik. MTI/Balogh Zoltán

Aki az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE) kíván oktatni, annak fel kell vennie a koronavírus elleni vakcina mindkét dózisát. Ez is olvasható abban a tájékoztatóban, amelyet az ELTE küldött ki oktatóinak, dolgozóinak, írta az eduline.hu.

Erre, általánosságban, december közepéig van lehetőségük a foglalkoztatottaknak.

A felsőoktatási intézmény felszólította a hallgatókat is, ha eddig nem tették, oltassák be magukat. Az egyetem jelezte: ha a diákok egészségügyi vagy szociális intézményben szeretnének szakmai gyakorlatot végezni, akkor is szükségük lesz a védettségi igazolványra.

Csütörtökön az Index is beszámolt arról, hogy az átoltottság növelése érdekében oltási akcióhetet tervez a magyar kormány a kórházi oltópontokon november 22. (hétfő) és november 28. (vasárnap) között. A kórházak országszerte megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják azon a héten az oltatlanokat és akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is.

Az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra.

Az elmúlt 24 órában 6804 új koronavírusos megbetegedést igazoltak péntek reggelre Magyarországon – vagyis ismét emelkedett egy nappal korábbihoz képest, amikor 6268-an kapták el a vírust. Meghalt 83 ember koronavírusban, a járvány következtében elhunytak száma így 31 184 főre emelkedett.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 100 megnézve, 1 alkalommal mai nap |