| Mobile | RSS

Joe Biden átmenetileg átadta az elnöki hatalmat Kamala Harrisnek

joe-biden-amerikai-elnok-kamala-harris

GLOBÁL

MTI | Portfolio2021. november 19. 16:36

Joe Biden amerikai elnök átmenetileg Kamala Harris alelnökre ruházta át az elnöki jogköröket, mivel az elnökön rutinjellegű vastagbéltükrözést hajtanak végre – jelentette be pénteken a Fehér Ház.

Az elnök egészségügyi vizsgálatával kapcsolatos részletes adatokat helyi idő szerint péntek délután teszik közzé. Az elnökön, aki szombaton ünnepli a 79. születésnapját, a vizsgálatot a Washington melletti Bethesdában, a Walter Reed katonai kórházban hajtják végre.

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője közölte: mivel Joe Bidenen a beavatkozást altatásban hajtják végre, ezért az alkotmány értelmében erre az időtartamra Biden elnök Kamala Harris alelnökre ruházza a jogköröket. Ez legutóbb George W. Bush elnöksége idején történt meg, kétszer is: George W. Bush elnökön 2002-ben és 2007-ben ugyanezt a vizsgálatot végezték el.

Kamala Harris alelnök a saját irodájából látja el az elnöki feladatokat – közölte a Fehér Ház szóvivőnője.▾

Az amerikai Alkotmány 25. módosításának 3. szakasza kimondja, hogy az elnök levelet küldhet a Képviselőház elnökének és a Szenátus ideiglenes elnökének, amelyben kijelenti, hogy

nem képes ellátni hivatala hatáskörét és kötelezettségeit, és amíg nem ad nekik írásbeli nyilatkozatot az ellenkezőjéről, ezeket a hatásköröket és feladatokat az alelnök látja el megbízott elnökként.

Biden péntek reggel érkezett meg a Walter Reed Medical Centerbe, hogy részt vegyen első évenkénti fizikai vizsgálatán mióta hivatalba került, az Egyesült Államok történetének legidősebb elnökeként – írja a CNN.

A Fehér Ház bejelentette, hogy péntek délután nyilvánosan megosztja a 78 éves Biden fizikai állapotának írásos összefoglalóját – közölte a CNBC.

Az utolsó átfogó frissítés Biden kórtörténetéről közel két éve érkezett, amikor elnökválasztási kampánya alatt, 2019 decemberében háromoldalas összefoglalót adott ki. Dr. Kevin O’Connor, aki 2009 óta Biden orvosa, akkor “egészséges, életerős, 77 éves férfiként” jellemezte Bident.

A 2019-es összefoglaló azt mutatta, hogy Bident szívritmuszavar miatt kezelték, de O’Connor szerint Biden nem tapasztalt semmilyen tünetet. Crestort szedett a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésére, Eliquist a vérrögképződés megelőzésére, Nexiumot a savas refluxra, valamint Allegrát és egy orrsprayt a szezonális allergiákra.

O’Connor szerint Biden kórtörténetének legjelentősebb orvosi eseménye az volt, amikor Biden 1988-ban agyi aneurizmát szenvedett. Biden akkor a Szenátus tagja volt. A műtét során az orvosok egy második, nem vérző aneurizmát is találtak, amit szintén kezeltek.

Míg a műtét után kórházban volt, Biden mélyvénás trombózist és tüdőembóliát szenvedett. Az orvosok akkor egy szűrőt helyeztek be, amely megakadályozza, hogy a jövőbeni vérrögök elérjék a szívet és a tüdőt, és több hónapon át orális véralvadásgátlóval kezelték.

Az év elején Donald Trump volt elnök ex-sajtótitkára, Stephanie Grisham erősen utalt arra, hogy Biden elődjén is kolonoszkópiát végeztek a Walter Reed-ben, még 2019-ben, de Trump elhallgatta, nehogy át kelljen ruháznia az az elnöki hatalmat Mike Pence akkori alelnökre. Grisham szerint Trump azért is titkolta a beavatkozást, mert nem akart vicc tárgya lenni a késő esti tv-s beszélgetőműsorokban.

Címlapkép forrása: Getty Images

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 75 megnézve, 2 alkalommal mai nap |