| Mobile | RSS

Hatvanszor gyorsabban terjed a delta plusz variáns mint a hagyományos delta-variáns

BELFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2021 nov 20.

Delta variáns – Indiai mutáns – Koronavírus

Az elsők között regisztrált variánsokhoz képest negyvenszer-hatvanszor fertőzőképesebb a delta plusz variáns, ami sokkal könnyebben jut be a sejtekbe – mondta Késmárky András háziorvos az RTL Klub híradójában.

A szakember úgy fogalmazott, hogy a vírus „eddig félkapun keresztül jutott a sejtbe, ezzel a variánssal viszont teljesen kinyitja azt”.  A fertőzés tünetei pedig valamivel erősebbek lehetnek: magasabb láz tapasztalható, jellemzőbbek a gyomor-bélrendszeri panaszok, például a hányás vagy a hasmenés.

Az RTL Klub kérdésére Jakab Ferenc virológusprofesszor elmondta, hogy a delta plusszal szemben is hatékonyak az eddig használt koronavírus elleni oltóanyagok; meglátása szerint éppen a variánsok miatt kell felvenni az oltást.

A delta plusz variáns magyarországi kimutatásáról korábban Müller Cecília országos tiszti főorvos számolt be.

Delta plusz variánst is tudtunk már kimutatni, ez azt jelenti, hogy a vírusnak egy rendkívül gyorsan fertőző formájával állunk szemben. Már a tünetek megjelenését megelőző két napban is fertőzhet az, aki megfertőződött a koronavírussal

– fogalmazott a tiszti főorvos, hozzátéve, hogy akik egy háztartásban élnek, igen magas kockázatnak vannak kitéve, ha fertőzöttek.

Mint írtuk, a kormány döntésének értelmében hétfőn indul az oltási akcióhét. November 22. és november 28. között a kórházi oltópontokon reggel hét és este hét óra között bárki felveheti a koronavírus elleni védőoltást. A vakcina 101 kórházban vehető fel előzetes időpont foglalás nélkül.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 92 megnézve, 2 alkalommal mai nap |