| Mobile | RSS

Így vág vissza a főváros a nem fizető kormánynak

Karácsony Gergely akciódús sajtótájékoztatót tartott csütörtökön a Karmelita kolostor előtt.

2021. november 25., 16:32

Szerző: 168

Csütörtökön a Karmelita kolostor előtt tartott akciódús, közös sajtótájékoztatót Karácsony Gergely és több ellenzéki politikus. Ez alatt megpróbáltak átadni a miniszterelnöknek egy nagy méretű pótdíjelismervényt, jelezve, hogy

„a kormány bliccel”, mert nem utalja a fővárosnak a budapesti tömegközlekedés finanszírozásának rá eső, 12 milliárdos forintos részét.

A helyszínen lévő rendőrök azonban az útjukat állták, így a képviselők végül gyorskötözővel egy alukordonra rögzítették a pótdíjelismervényt, írja a Telex.

Karácsony Gergely főpolgármester a sajtótájékoztató keretében elmondta, az európai finanszírozási gyakorlat szerint a közösségi közlekedési cégek működési költségeit egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban állja a kormány, az adott nagyváros és az utazóközönség. Szerinte ez azonban mára felborult, és a kormány az elmúlt években már csak 12 milliárd forinttal támogatta a fővárost a BKK üzemeltetésében. Most azonban ez sem érkezett meg. Palkovics László miniszternek, aki korábban úgy nyilatkozott, egyedül Karácsony aláírása hiányzik ahhoz, hogy a BKV megkapja a 12 milliárdot az államtól, a főpolgármester azt mondta: Palkovics hazudik, ugyanis nincs dokumentum se, amit alá lehetne írni.

Karácsony szerint a főváros nem tudja összeszedni a hiányzó 12 milliárdot, ezért azt a kormánytól követelik. Hozzátette:

amíg a kormány nem teljesíti az ígéretét, addig a BKK járatain be fogják mondani, hogy a kormány bliccel.

A főpolgármester azt sem tartja kizártnak, hogy ha tartósan visszatartják a pénzt, akkor a fővárosnak kell korlátoznia a közösségi közlekedést valamilyen módon. 

AZ Innovációs- és Technológiai Minisztérium később közleményben reagált Karácsony Gergely kijelentéseire. Ebben azt írták, a kormány azonnal kifizeti a 12 milliárd forintot, amint a főváros aláírja az agglomerációs együttműködési megállapodásokat. Hogy ennek az aláírása hogyan kapcsolódik az éves tömegközlekedési támogatáshoz, az nem derült ki.

fecsego.eu/168óra

Leave a Reply 94 megnézve, 1 alkalommal mai nap |