| Mobile | RSS

Komoly változások lesznek az uniós Covid-igazolványnál, rengeteg magyart érintenek!

KÖZÉLETFrissítve: 2021 nov 25.

A szerdán kiszivárgott információkhoz képest is jelentős változások lesznek az uniós digitális Covid-igazolványban, amelyek így rengeteg magyart is érintenek, akik valamely más tagállamba szeretnének utazni – derül ki az Európai Bizottság által csütörtökön bejelentett javaslatokból.Az egyik legfontosabb változás, hogy az uniós Covid-igazolvány érvényességi idejét egységesen 9 hónapban javasolja korlátozni az Európai Bizottság. A döntést a tagállamokat tömörítő Tanácsnak kell meghoznia a következő hetekben. A 9 hónapos érvényesség azt jelentené, hogy egydózisú oltás esetén az egyetlen oltás, a kétdózisúaknál pedig a második dózis beadása után 9 hónapig lenne érvényes az igazolvány az EU más tagállamaiba való belépéshez.MIVEL AZ ÚJ SZABÁLYOKAT 2022. JANUÁR 10-TŐL JAVASOLJA ÉLETBE LÉPTETNI A BIZOTTSÁG, ÍGY AKI PL. 2021. ÁPRILIS 10. ELŐTT ADATTA BE A MÁSODIK OLTÁSÁT MAGYARORSZÁGON, ANNAK JÖVŐ JANUÁR 10-TŐL MÁR NEM LESZ ÉRVÉNYES AZ UNIÓS COVID-IGAZOLVÁNYA.

Emiatt csak akkor léphet be más tagállamba, ha vagy addig beadatja magának a 3. oltást (annak beadása utántól egyelőre nem szab meg érvényességi időt a digitális igazolványra a Bizottság, mert nincs még elég tudományos kutatási eredmény, hogy a 3. oltás mennyi ideig hatékony), vagy a beutazás előtt/után tesztelik és negatív eredményt tud felmutatni.Ha valaki például idén május 15-én vette fel a második oltását Magyarországon, akkor annak a 9 hónapos korlátból adódóan jövő február 15-ig érvényes az uniós Covid-igazolványa, így tehát az azt követő időszakra tervezett uniós utazásához két lehetősége van: vagy felveszi addig a 3. (booster) oltását, vagy az utazás előtt/belépéskor negatív tesztet produkál.

Rendkívül fontos az a bizottsági javaslat is, amely beépítene egy vészfék funkciót az egyes tagállamok járványkezelési gyakorlatába. Ez azt jelentené, hogy ha valamely tagállamban gyorsan romlik a járványhelyzet (pl. új, aggodalomra okot adó variáns felbukkanása miatt és már egyébként is a sötétvörös színkód érvényes rá a sok új fertőzött, a sok pozitív teszt, illetve most javasolt új kategóriaként a relatív alacsony átoltottság miatt, ld. alább), akkor a tagállamok válságstábja összeülhet az érintett tagállam, vagy akár az Európai Bizottság (!) kezdeményezésére is, hogy közösen megvitassák, mit lehetne tenni. Ebben a válságstábban azt vitatnák tehát meg, hogy a tagállamok milyen közös intézkedéseket hajtsanak végre a bajban lévő tagállam járványhelyzetének kezelésére, illetve annak a kockázatnak az enyhítésére, hogy abból az országból tovább terjed a járvány (új, aggodalomra okot adó variáns) a kontinens más részeire is.Ez a mechanizmus, ha a tagállamok rábólintanak, gyakorlatilag azt is jelenti, hogy ha valamely tagállamban a súlyos járványhelyzet mellett sem tesznek meg ésszerűen minden lépést a helyzet javítására, akkor akár az Európai Bizottság is kezdeményezheti a tagállamokat tömörítő válságstáb felállítását, hogy így vegyék rá a tagállamot hathatós lépések megtételére, például a sötétvörös színkódú országgal szemben alkalmazott utazási korlátozások egységes kivetésén keresztül.

Szeretlek Egerszeg

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 55 megnézve, 1 alkalommal mai nap |