| Mobile | RSS

Energia/Oroszország kifogy a könnyen kitermelhető olajból – még drágább lesz

A nehezen kitermelhető tartalékok sokkal magasabb kitermelési költségekkel fognak járni, mint a hagyományos tartalékok.

Oroszország olajtermelésének szinte teljes egésze az úgynevezett nehezen kitermelhető nyersolajkészletekből fog állni, hacsak az ország nem gyorsítja fel és nem ösztönzi a feltárást – mondta szerdán Pavel Szorokin orosz energiaügyi miniszterhelyettes.

“Termelésünk csaknem 100 százaléka nehezen kitermelhető lesz tíz év alatt” – mondta Sorokin, akit a TASZSZ hírügynökség idézett.

A nehezen kitermelhető tartalékok sokkal magasabb kitermelési költségekkel fognak járni, mint a hagyományos tartalékok, az energiaügyi miniszterhelyettes szerint.

Ez problémát jelent Oroszország számára, amely a világ egyik legnagyobb olajtermelője, mivel a tartalékok minősége romlana, és a jelenleginél sokkal drágábbá tenné az olaj kitermelését.

Oroszországnak ösztönöznie kell a feltárást, hogy a nehezen kitermelhető tartalékokat új, potenciálisan alacsonyabb költségű felfedezésekkel pótolja.

Idén májusban Alekszandr Kozlov orosz természeti erőforrásokért felelős miniszter azt mondta, hogy az olajkészletek a jelenlegi éves kitermelési ütem mellett 2080-ig elegendőek. Oroszország tényleges olaj- és gáztartalékai még növekedhetnek is, ha fokozza a feltárást a nehezen feltárható területeken – tette hozzá a miniszter, megjegyezve, hogy Oroszországnak fejlesztenie kell a feltárást, beleértve a nehezen hozzáférhető területeket is.

Oroszország olaj- és gázfeltárásai 2021 első félévében öt év óta a legalacsonyabb szintre estek, miután a tavalyi válság miatt meredeken csökkentek a feltárásra fordított tőkekiadások – közölte a GlobalData adat- és elemzőcég a hónap elején.

Az idei első félévben az orosz vállalatok hat nagyon kis mezőn találtak olajat és gázt, mindössze 36 millió hordóval növelve a tartalékokat, ami kevesebb, mint négynapi orosz napi olajtermelésnek felel meg a GlobalData becslése szerint.

Miközben az orosz olajtermelés és bevételek idén profitáltak az OPEC+ csökkentéseknek köszönhető jóval magasabb olajárakból és az újraéledő globális keresletből, a feltárás továbbra is hátrányt szenvedett a Covid által okozott válság miatt 2020-ban, ami arra kényszerítette a vállalatokat, hogy csökkentsék a feltáró fúrásokra fordított beruházásokat – mondta Anna Belova, a GlobalData olaj- és gázipari elemzője.

“Ahhoz, hogy Oroszország megőrizze helyét az egyik vezető olaj- és gáztermelő nemzetek között, a kitermelt tartalékok pótlására folyamatos felfedezéseket kell biztosítania. Ellenkező esetben a Covid-19 és a csökkentett beruházások hatásait az orosz olaj- és gázágazat jóval a járvány lecsengése után is érezni fogja” – kommentálta Belova a GlobalData megállapításait.  

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 56 megnézve, 1 alkalommal mai nap |