| Mobile | RSS

Rendkívüli korlátozásokat rendelt el Orbán Viktor

BELFÖLDKÖZÉLET

Orbán Viktor

JÖVŐ ÉV ELEJÉTŐL MEGTILTOTTA A KORMÁNY A PATIKÁKNAK, HOGY A NEM VÉNYKÖTELES GYÓGYSZEREKET HÁZHOZ SZÁLLÍTHASSÁK

– írja a 24.hu.

Ez azt jelenti, hogy januártól futárok nem vihetik ki a megrendelt gyógyszert, csak gyógyszerészek vagy szakasszisztensek szállíthatják azokat házhoz.

Hogy miért pont a koronavírus-járvány kellős közepén kényszerítik a patikában való személyes megjelenésre az embereket, nehezen érthető, könnyen belátható ugyanis, hogy ez hozzájárulhat a járvány terjedéséhez.

Egy patikalánc neve elhallgatását kérő vezetője a lapnak a módosítással kapcsolatban úgy fogalmazott:

“Már megint nem nézi senki a betegek érdekeit. (…) Ez rendkívüli veszteség. Folytatjuk így is a webes kiszolgálást, abban bízva, hogy a döntéshozó végül belátja, hogy az online gyógyszerkiadás a betegeknek is hasznos.“

A törvénymódosítást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezte, és november 30-án fogadta el a parlament. A szigorítás nyomán már nemcsak a vényköteles termékek, hanem bármely gyógyszer házhoz szállítását csak patikai szakdolgozók végezhetik. A jogszabály 122 igen és 47 nem mellett fogadta el a parlament.

A jogszabály jelenleg Áder János köztársasági elnök aláírására vár.

A kormány indoklása szerint azért szorgalmazták az intézkedést, mert az utóbbi időkben több újabb, nagy volumenű csomagküldési szerződésről szereztek tudomást.

A külföldi példák alapján pedig gyors, dinamikus és agresszív piacszerzésre, térnyerésre számítottak.

Ez a kamara szerint középtávon veszélyeztethette volna a kistelepüléseken lévő patikák fennmaradását, mert olyan forgalmat vett volna el tőlük, ami a létükhöz elengedhetetlen. Másrészt biztonsági okokból tartották fontosnak az intézkedést.

A szakma szerint azonban a módosítás könnyen eredményezheti azt, hogy pont a megmenteni kívánt vidéki kis patikák járnak majd rosszul.

(napi.hu / Propeller)

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 74 megnézve, 1 alkalommal mai nap |