| Mobile | RSS

Közel százmilliárd dollárt loptak el az amerikai járványügyi segélyalapból

KÜLFÖLD

2021. december 22. – 12:56

Barnóczki Brigitta

Barnóczki Brigitta

Csaknem százmilliárd dollárt loptak el az amerikai szövetségi kormány járványügyi segélyalapjából, amelyet a Covid-19 miatt gazdaságilag nehéz helyzetbe került vállalkozások és magánemberek támogatására hoztak létre – jelentette be az Egyesült Államok Titkosszolgálata (USSS), amely a belbiztonsági minisztérium bűnügyek feltárásával foglalkozó rendészeti szerve.

A becslés a titkosszolgálat, a munkaügyi minisztérium és a kisvállalkozásokat nyilvántartó hivatal adatain alapszik – mondta egy interjúban Roy Dotson, a nyomozati jogkörrel is felruházott szolgálat járványügyi csalásokkal foglalkozó részlegének koordinátora. A titkosszolgálat az ellopott pénz becsült értékébe nem számította bele azokat az összegeket, amelyek miatt az igazságügyi minisztérium már bűnügyi eljárást indított.

Bár a támogatási keretből kifizetett 3400 milliárd dollárnak csak a három százalékáról van szó, ez is jelzi, hogy a hatalmas anyagi keret mennyire csábító volt a bűnözők számára – mondta Dotson.

A jogtalanul felvett pénz legnagyobb részét munkanélküli támogatás címén kérvényezték. A munkaügyi minisztérium adatai szerint mintegy 87 milliárd dollárt vehettek fel így jogtalanul, amelynek jó része szándékos csalás lehetett.

A titkosszolgálat nyomozati tevékenységének eredményeképpen a munkanélküli segély és támogatási kölcsön címén jogtalanul felvett pénzekből 1,2 milliárd dollárt sikerült lefoglalni, több mint 2,3 milliárdot pedig úgy nyert vissza, hogy eredményesen együttműködött különböző pénzügyi partnerekkel és tagállamokkal a jogtalanul felvett péntek visszafizetése érdekében. A szolgálat még mindig több mint 900 nyomozást folytat a járványügyi támogatások ügyében. Minden amerikai tagállamban vannak ilyen esetek, és eddig körülbelül száz embert tartóztattak le a kapcsolódó bűnügyekben.

A szövetségi igazságügyi minisztérium a múlt héten közölte, hogy csalásokkal foglalkozó osztálya 95 ügyben több mint 150 ember ellen indított eljárást, és a csalóktól már lefoglalt 75 millió dollárt, valamint az ellopott pénzekből vásárolt értékes ingatlanokat és ingóságokat.

Joe Biden amerikai elnök kedden egyeztetett a kormánnyal a járvány elleni küzdelemre vonatkozó, a télre vonatkozó tervekről. Amellett, hogy részletesen ismertette az ingyenes tesztelési készleteket és helyszíneket, Biden bejelentette azt is, hogy 1000 katonai egységet utasít a kórházak létszámának növelésére, és a Szövetségi Vészhelyzet-kezelési Ügynökséget is beveti a koronavírusos betegek kezelésére, valamint a tesztelésekre kapacitással rendelkező kórházak számára.

fecsego.eu/Telex

Leave a Reply 87 megnézve, 1 alkalommal mai nap |