| Mobile | RSS

Eredményes vádemelés a kórházban garázdálkodó külföldiek ügyében – a Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye

2021. december 27., 10:19

Tavaly márciusban, a koronavírus fertőzés gyanúja miatt járványügyi zárlat alá helyezett két külföldi férfi a kórházban kiabált és erőszakosan viselkedett, az erkélyajtót rángatták, a kórterem ajtaját rugdosták. Az ügyészség indítványára a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel hozott érdemi döntést.

A vádirat szerint az illetékes hivatal koronavírus fertőzés gyanúja miatt járványügyi zárlat alá helyezett több iráni állampolgárt, akiket 2020. március 7-én egy budapesti kórházban helyeztek el. A vádlottak – egy 24 éves és egy 23 éves iráni férfi – a délutáni órákban érkeztek a kórházba. Amikor a férfiak megtudták, hogy a kórházat nem hagyhatják el, hangoskodva fejezték ki nemtetszésüket, a kórház dolgozóival nem működtek együtt.

A vádlottak viselkedésének hatására a kórházban lévő más iráni férfiak is hangoskodni kezdtek, a vádlottakkal együtt egymás szobájába átjártak, egymás ágyába feküdtek, az ápolók, orvosok utasítását nem követték.

A két férfi a kórterem ablakán keresztül kimászott az erkélyre, és az egészségügyi személyzet tiltása ellenére, átmentek a többi kórterembe. Ezután visszamásztak a kórtermükbe és mutatták egy egyik ápolónak, hogy nyissa ki az erkélyajtót. Az ápoló ezt nem tette meg, ezért az erkélyajtót mindketten rángatni kezdték, majd kiabálva a kórterem ajtaját rugdosták.

A férfiak egészségügyi intézményben elkövetett erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy a kórház dolgozóiban, valamint más betegekben megbotránkozást, riadalmat keltsen.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a két külföldi férfival szemben garázdaság vétsége miatt nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságra, és arra tett indítványt, hogy a bíróság velük szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel felfüggesztett fogházbüntetést szabjon ki.

Az ügyészség indítványa alapján a Pesti Központi Kerületi Bíróság – tárgyalás mellőzésével – a terheltekkel szemben 5 hónap fogházbüntetést szabott ki, amelynek végrehajtását 1 év próbaidőre felfüggesztette.

A kerületi ügyészség nem kérte tárgyalás tartását.

fecsego.eu/Magyarország Ügyészsége

Leave a Reply 73 megnézve, 1 alkalommal mai nap |