| Mobile | RSS

Tarjányi Péter: Van olyan forgatókönyv is, hogy Orbán nem adja át a hatalmat békésen!

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2021 dec 29.

Tarjányi Péter, biztonságpolitikai szakértő.

„Az is felvetődik, az ellenzék 2022-es győzelem esetén a kormány egyáltalán átadja-e a hatalmat vagy sem. Ez a gondolat 10-15 éve elképzelhetetlen lett volna Magyarországon. De ma már nem az” – állítja Tarjányi Péter biztonságpolitikai szakértő, akit arra kértünk, hogy a biztonságpolitika szemüvegén át vázolja, hogyan alakult, változott Magyarország helyzete. Az interjú első részében elsősorban arról volt szó, hogy változott meg a világ 2021-ben, s bár többször is szóba került, hogyan hatnak az egyes fejlemények Magyarországra, a beszélgetés második része az, amelyben főleg hazánk biztonságára fókuszáltunk. Olyan megállapításokkal borzolta a kedélyeket Tarjányi, mint ez: „Nincs ingyen ebéd, ha valaki orosz bankokkal kokettál, pénzmosási tevékenységekben és a valós pénzmozgások elrejtésében, előbb vagy utóbb kap viszont kérést… az ottani titkosszolgálatok tudják, hagyják, és még szeretik is az ilyen helyzeteket”.

Az interjú első részében a NATO-ról már beszélünk, s bár tudom, hogy a két szövetségi rendszerünk – az EU és a NATO – sokban fedi egymást, de azért megtanulhattuk, hogy vannak speciális európai érdekek is. Biztonságpolitikában nem különben – gondolom én. Mi a helyzet az EU-val mínusz NATO?

Recseg-ropog az EU védelmi rendszere. Biztonságpolitikai szemüvegen vizsgálva, Emmanuel Macron francia köztársasági elnök december közepi budapesti látogatása is demonstrálta, hogy Angela Merkel visszavonulásával véget ért egy korszak Európában, és ez több mint igaz Magyarország szempontjait tekintve. Orbán és a Fidesz – az Európai Néppárt tagjaként – sok évig közös platformon volt Merkellel. De nem csak a közös platform szűnt meg (már korábban), most Merkel lelépésével minden más is megváltozott. Megalakult ugyan az új német kormány, de közben Macron bejelentkezett Merkel helyére. Persze nem csak Franciaország tudja, a magyar kormány is tisztában van azzal, hogy az új német kormánnyal másfajta lesz az együttműködés. Ez azonban a franciáknak lehetőség. Azt pedig láthattuk a látogatáson is, Macron és Orbán egyetért abban, hogy legyen közös európai haderő, saját hírszerzés és katonai rendszerek fejlesztése is, mégpedig a NATO-tól függetlenül. Ez új helyzet, mert ugyan már korábban is beszéltek erről, de csak egyfajta triviális gondolkodás mentén. Ám az, hogy a politikusok nyilvánosan is szóba hozták, nos, ez azt jelenti, hogy az apparátusok komolyan dolgoznak rajta, s fejlesztésekben és pénzügyi tervezésekben is megjelenik már a téma.

Tovább az interjú a Hírklikken olvasható. Az első rész pedig  itt olvasható.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 91 megnézve, 1 alkalommal mai nap |