| Mobile | RSS

Világvége

Leszakadt a révi vízesés melletti mésztufa

A vízeséstől 5-10 méterre hatalmas kődarab zuhant a folyóba, és jelentősen elcsúfította a turistalátványosság környezetét.

Ilyen volt – fotó: maszol.ro, Borsi Balázs

Leszakadt az erdélyi Sebes-Körös szurdokvölgyében található révi vízesés melletti mésztufa – közölte hétfőn a Maszol.ro portál.

A vízeséstől 5-10 méterre hatalmas kődarab zuhant a folyóba, és jelentősen elcsúfította a turistalátványosság környezetét.

A Maszol megkeresésére egy geológus szakember azt hangsúlyozta: a mésztufa viszonylag instabil kőzet, könnyen leomlik, a mostani eset is egy természetes folyamat következménye lehet, amihez nagymértékben hozzájárulhatott az utóbbi időszak csapadékos időjárása.

Pintér István, a Bihar megyei Salvamont-Salvaspeo Hegyi- és Barlangi Mentőszolgálat vezetője a Maszol kérdésére elmondta: a vízesés melletti kilátót mielőbb el kell bontani, az ahhoz vezető ösvényt pedig le kell zárni, mert életveszélyessé vált.

A tízméteres vízesésen a kiépített és látogatható Zichy-cseppkőbarlangból kilépő patak vize zuhan a Sebes-Körös medrébe. A vízesés és a Zichy-cseppkőbarlang a Királyerdő-hegységben, a Sebes-Körös szurdokvölgyében található. A változatos domborzati forma, a folyók, patakok és vízesések által formált vidék, a barlangok százai természetjárók tízezreit vonzza a környékre évente.

Tavaly nyáron a világ egyik legszebb vízesésének tartott bánsági Bigér-vízesés óriási kőtömbje szakadt le hasonlóképpen.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |