< Böngészés > Főoldal / EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, GFHF hallgatói blogja, Konyhaművészet, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, White House / Blog article: Áll a bál Hódmezővásárhelyen, mert a polgármester egy Pest megyei cégbirodalomnak szervezte ki a közétkeztetést

| Mobile | RSS

Áll a bál Hódmezővásárhelyen, mert a polgármester egy Pest megyei cégbirodalomnak szervezte ki a közétkeztetést

FÜSSY ANGÉLA2022-01-07

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely álfüggetlen polgármestere – aki több hónapja a balliberális pártok és az elveit elárult Jobbik közös miniszterelnök-jelöltje is – máris elkezdte a megfelelést az elvtársi elvárásoknak, nemcsak a nyilatkozataiban. Miközben olyan sületlenségeket beszél, hogy el kell törölni a rezsicsökkentést és a minimálbért, Hódmezővásárhelyen már nekilátott a pénzembereket kiszolgálni. Nagyon úgy fest, hogy a vásárhelyi emberek kárára. Néhány hete robbant a hír, hogy az alföldi városban privatizálják a közétkeztetést; a gyermekek, fiatalok és idős emberek ellátását, amit eddig az önkormányzat végzett, valamilyen rejtélyes okból egy Pest megyei mamutcégnek adták át, amely ráadásul kapcsolatot mutat a baloldal egyik kedvenc milliárdosához, Demszky főtanácsadójához köthető cégbirodalommal. A legnagyobb baj azonban nem is az, hogy ki nyerészkedik majd az eddig önkormányzat által ellátott feladaton, hanem az, hogy a milliárdosoknak jól tejelő üzletet a hódmezővásárhelyiek szenvedhetik meg, ha ezután drágábban vagy rosszabb minőségben jutnak majd hozzá az ellátáshoz. És ez a félelem nem is alaptalan. Bár a Prizma Food ígéretet tett arra, hogy támogatni fogják a helyi beszállítókat, illetve keresik és ösztönzik a velük való együttműködést, máris kipattintották a partnerek közül a több vásárhelyi család megélhetését biztosító és a városban megbecsült Flamand Pékséget. Így a legalapvetőbb élelmiszereket is kilométerekről hozzák majd januártól.

NÉGY PÁLYÁZÓ KÖZÜL NYERT A PEST MEGYEI CÉGÓRIÁS – 558 MILLIÓÉRT ETETHETIK HÉT ÉVEN ÁT A VÁSÁRHELYI GYEREKEKET ÉS IDŐSEKET

Hódmezővásárhely önkormányzata augusztus végén írt ki közbeszerzést az addig önkormányzati kézben tartott közétkeztetés feladatának ellátására. A közbeszerzési eljárást októberben zárták és kihirdették, hogy a négy pályázó közül a legjobb ajánlattevő, aki évi nettó 558 millió forintért vállalta a szolgáltatás elvégzését, nem más, mint a Pest megyei Péteribe bejegyzett Prizma Food Kft. A Prizma Food csak az egyik ágazata egy óriási cégcsoportnak: a tulajdonos Prizma FM Befektetési Zártkörűen Működő Részvénytársaság a Prizma Csoportban étkeztetés mellett takarításra és létesítménygazdálkodásra terjeszkedik ki. A zrt. teljes évi árbevétele tavaly közel 13 milliárd forint volt.

A HELYI VÁLLALKOZÁSOKKAL SZÚRNAK KI

Az egyik helyi hírportál, a Promenad24.hu közben megtudta, hogy szinte meg sem száradt a tinta a Prizma Food szerződésén – hiába tett ígéretet annak vezérigazgató-helyettese a közmeghallgatáson arra, támogatni fogják a helyi beszállítókat, keresik és ösztönzik a velük való együttműködést, ez ugyanis a hitvallásuk –, első dolguk volt felmondani a Hódmezővásárhelyen megbecsült Flamand Pékséggel a beszállítói szerződést. A helyi családi vállalkozás, amely sok szintén helyi család megélhetését biztosítja, ezzel akkora megrendeléstől esik el, hogy fennmaradása is veszélybe kerül. A Promenad24 azt is megjegyzi, hogy a Flamand Pékséggel való szerződésbontás azért is rendkívül etikátlan, mert a vállalkozás tulajdonosa, vezetője az utóbbi évtizedekben példaértékű karitatív, jótékonysági tevékenységgel szolgálta a vásárhelyi közösséget.

Vásárhelyen tehát most áll a bál. Nem elég, hogy Márki-Zay kiszervezte az eddig önkormányzati feladatként ellátott közétkeztetést, azt nem helyi, de még csak nem is környékbeli, hanem egy Pest megyei mamut-cégcsoportnak adta, akik miatt hódmezővásárhelyiek tucatjai veszíthetik el januártól a munkájukat. De vajon milyen nóvumot tud egy Pest megyei cég, amiért velük kell etetni alföldi gyerekeket és időseket? – tehetjük fel a kérdést. Kiterjedt, két évtizedes múltú cégről van szó, amely érthető, ha Pest megyei, vagy fővárosi (jobb- és baloldali irányítású) önkormányzatoknak szolgáltat. De Hódmezővásárhelyen?

KÉTES HÍRŰ MILLIÁRDOS SZEREPÉRŐL BESZÉLNEK A VÁROSBAN

Vásárhelyen az a szóbeszéd terjed, hogy irányított lehetett a közbeszerzés, amire jó ideje készültek Márki-Zayék, továbbá a nyertes cég mögött a háttérben egy, a baloldalhoz ezer szállal kötödő kétes hírű üzletember, Mesterházy Ernő állhat, a polgármester pedig vagy megfelelési kényszerből, vagy feladatot végrehajtva vezényelte le a közétkeztetés ilyen módon való privatizálását. Bár a polgármester, bocsánat, miniszterelnök-jelölt ezt tagadta – pontosabban szólva: állítása szerint a közbeszerzésen nyertes cég tagadta –, azért mi utánajártunk, lehet-e, van-e kapcsolat a milliárdos és a Prizma Csoport között. Lehet-e ez a magyarázat a teljesen ésszerűtlen döntésre?

AZ OPTEN EGYÉRTELMŰEN KIMUTATJA A KAPCSOLATOT

Nos, az Opten elektronikus cégadatbázis szerint a Prizma a Mesterházy Ernő által alapított Future Holding Zrt-vel több szálon is összefüggést, kapcsolatot mutat. Igyekeztünk mindkét két évtizedes múltra visszatekintő cégcsoport mélyére ásni.

A Prizma és a Future is a ’90-es évek végén – tehát a baloldali kormányok idején – indult és kezdett brutális terjeszkedésbe, sorra nyerve el közfeladatokat szerte az országban. Gyakorlatilag párhuzamosan épült ki a két birodalom egyre több szolgáltatási területen, lett befektetési zrt. és cégcsoport. A Future ma már Zenit Befektetési Zrt., több átalakulás után. A vállalkozást Mesterházy Ernő és Szigedi László alapította Future Clean Rt. néven és takarítással kezdtek, 2007-re pedig befektetési holdinggá nőttek.

Az Index egy 2004-es cikke szerint Mesterházy később kivonult a cégből, de egy kft-n keresztül – amely saját maga és más vállalkozásai résztulajdonában van – birtokon belül maradt. A közgyűléseken egy – több más vállalkozásában is szerepet vállaló – régi üzlettársa képviselte.  A részvénytársaságban öt részvényt birtokolt az alapító társ, Szigedi László, Mesterházy részvényeit pedig az MEBFB Kft. és Szigedi felesége, Németh Krisztina vették át 4:1 arányban. 2018-ban Szigedi elhunyt, ami új helyzetet teremtett és pletykák szerint vitát is szült az utódlás, tulajdonlás kérdésében.

Mesterházy Ernő politikai pályafutása Demszky mellett futott, míg el nem tarolta a BKV-botrány

A Prizma cégcsoport pályája is szépen ívelt felfelé, illetve terjeszkedett profilban, méretben és persze árbevételben. A Prizma is a ’90-es évek végén indult, közétkeztetéssel, és mára szinte pontosan ugyanazt a palettát fedi le, mint a Future, azaz ma már Zenit. Plural néven jegyezték be a céget, amely később, 2007-től egészen 2019-ig a PQS International Hungary Szolgáltató nevet viselte. Saját honlapjuk szerint 2013-ben a Prizma FM Zrt. a Junior Zrt. részvényeinek megvásárlásával megszerezte annak teljes tulajdonjogát. 2019-től a Junior és a PQS közös zászló alatt, Prizma Csoport néven folytatja munkát. Ezzel a korábban szervezetileg széttagolt szolgáltató egységek tevékenységét közös menedzsmentalapokra helyezték.

A TITOKZATOS VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐ LEHET A KULCSFIGURA

Bár székhely, telephelyek, tulajdonosok, tagok tekintetében nem látni kapcsolatot, kicsit mélyebbre ásva már szemet szúr, hogy ugyanaz a személy mindkét, profiljában teljesen megegyező cégben is fontos bizalmi pozíciót töltött be, méghozzá egyikből átmenet nélkül jelent meg a másikban. Bor Sándor Zoltán 2000-től 2005 végéig a Future FM Zrt-nél volt felügyelőbizottsági tag, 2006-ban pedig a Prizma FM jogelődjénél vezérigazgató, egészen 2020 januárjáig. Ugyan mégis mennyire életszerű az, hogy valaki minden kapcsolat nélkül, ugyanazon a területen terjeszkedő cég bizalmi vezető posztjára üljön? A választ Önökre bízzuk. És ez még nem minden. A Prizma Csoportba beolvasztott PQS-Plural Kft. neve ismerősen hangozhat Mesterházy Ernővel kapcsolatosan… bingó, a BKV-botrányból.

DEMSZKY FŐTANÁCSADÓJA, A BKV TAKARÍTÁSI BOTRÁNYÁBAN HAGYÓ VÁDLOTT-TÁRSA, AKI A BALOLDALI SAJTÓ SZPONZORAKÉNT TŰNT FEL ÚJRA A SZÍNEN

Mesterházy Ernő régi SZDSZ-es bekötésű üzletember, milliárdos. Mécs Imre lányának, Mécs Mónikának házastársa. 2004 és 2010 között Demszky Gábor főtanácsadója volt, később a börtönt is megjárta. Politikai pályafutására a BKV takarítási ügye tett pontot; Hagyó Miklóssal együtt hűtlen kezeléssel vádolták. A vád szerint Mesterházy utasítására kötöttek szerződést a BKV közterületeinek takarítására, túl drágán, úgy, hogy a cég a feladat ellátására alkalmas sem volt, ezért hétmilliárdos konzorciumi szerződést kötött. A megállapodás a vád szerint 163 millió forint kárt okozott a fővárosi közlekedési társaságnak. A szóban forgó takarítócég a PQS-Plural Kft. volt.

Budapest, 2010. február 5. Mesterházy Ernő városházi főtanácsadó (j) és ügyvédje, Papp Gábor várakoznak a Budai Központi Kerületi Bíróságon. Fotó: MTI

MESTERHÁZY, A FELEDÉKENY

A bíróság előtt Mesterházy azt állította, nem is ismeri a Plural vezetőit – ami azért érdekes, mert mint fentebb bemutattuk, a cég akkori vezetője, Bor Sándor Zoltán felügyelőbizottsági tag volt a Future Cleanben, 2000 és 2005 között. Mesterházy Ernő vallomása szerint ő 2002-ben adta el a tulajdonrészét, tehát Bort ismernie kellett.

Büntetőügye óta Mesterházy eltűnt a színről, az üzletre koncentrál, de olykor megjelenik, hogy megkeverje a lapokat politikai paklijában. Amikor a régi indexesek szinte egyről a kettőre újrarendeződtek Van Másik címszó alatt, kiderült, hogy az új portált Mesterházy pénzelheti. Bizonyára nem önzetlenül… A szálak tehát úgy tűnik, valahogy valóban Mesterházy Ernőhöz vezetnek. 

MÁRKI-ZAY TÖBBSZÖRÖSEN IS HAZUDHATOTT A MENZAKISZERVEZÉS ÜGYÉBEN

Márki-Zay Péter tehát hazudott, amikor azt mondta, hogy nincs köze Mesterházy Ernőhöz a közétkeztetési közbeszerzésüket elnyert Prizma Foodnak. És hazudott akkor is, amikor úgy próbálta beadni, mintha hirtelen alakult volna úgy a helyzet, hogy ki kell szervezni az önkormányzattól a feladatot. Egy közmeghallgatáson szólta el magát a vásárhelyi polgármester, amikor is kicsúszott a száján, hogy a céggel már egy évvel korábban tárgyalásokat folytattak. Amikor rájött, hogy elszólta magát, gyorsan hozzátette: és persze más cégekkel is – de ez is arra utal, talán nem volt véletlen a választás…

A vásárhelyi menza ügyében a helyi Fidesz is megszólalt. Horváth Zoltán és Benkő Zsolt önkormányzati képviselők is azt vetették fel, hogy irányított lehetett a közbeszerzés, és aggodalmuknak adtak hangot, hiszen egy piaci szereplőnek – hiába szabályozza önkormányzati rendelet az étkeztetési díjakat – számtalan lehetősége és hivatkozási alapja lehet az áremelésre. A kormánypárti képviselők szerint ezért semmi garancia nincs arra, hogy a Pest megyei céggel kötött hétéves szerződésnek – annak időtartama alatt, amely egyébként több évvel meg is hosszabbítható, minőségben és árban – ne a vásárhelyi gyerekek és idősek látnák a kárát.

A vezető képen Márki-Zay Péter polgármester éppen aláírja a közétkeztetési szerződést a Prizma-csoport vezérigazgató-helyettesével, Boros Attilával. A kép forrása: Hódpress.huFacebook hozzászólás

forrás Pesti Srácok

Leave a Reply 77 megnézve, 1 alkalommal mai nap |