| Mobile | RSS

Sokkal drágább lesz a sertéshús… 2022 év elején árrobbanás jöhet.

KÖZÉLETKözzétéve 2022 jan 9.

A búza ára duplája a tavalyinak. Az üzemanyag sem lett olcsóbb és sorolhatnánk.

Kénytelenek lesznek árat emelni a gazdák Éder Tamás szerint, így jelentősen meg fog drágulni a sertéshús – közölte az Index. A Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke arról beszélt, a sertéshúságazat az elmúlt éveket kettős vírushatás alatt élte: egyszerre küzdött meg a covid okozta hatásokkal és az afrikai sertéspestissel is.

“Az ágazat hullámzó évet zárt 2021-ben és már tavaly év végén sem tudták lenyelni a takarmányár-növekedést a tenyésztők. Az önköltségi árak jelentősen emelkedtek, ezt 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a sertéstenyésztők” – fogalmazott.

Éder Tamás hozzátette: a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek nem drágultak számottvően, az infláció mértékét meghaladóan tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, ezért most egy nagyobb árrobbanás jöhet azért, hogy a gazdák ne adják tovább veszteséggel a sertést

Mint elmondta, már tavaly év végén megkezdődött az árak korrekciója, amely még legalább fél éven át folytatódni fog, így jelentős áremelkedésekre számíthatunk majd a boltok polcain is 2022 első felében.

“A 25-30 százalékos takarmánydrágulás minden valószínűség szerint be fog épülni az önköltségi árakba, mindez pedig komoly árnövekedést jelent majd, mivel a sértések előállítása költségeinek 65-70 százalékát a takarmányáron teszi ki” – részletezte.

atv.hu

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 117 megnézve, 1 alkalommal mai nap |