| Mobile | RSS

Húsz rendőrautóval és tankkal vonult a TEK a budai Várba!

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2022 jan 9.

Terrorelhárítási Központ (TEK) a Vörösmarty téri Adventi vásáron.

Egy korábbi kormányóvóhely és atombiztos alagútrendszer bejáratáról lehet szó, oda jutottak be engedély nélkül. Az létesítmény ma is katonai objektum.

Illegálisan hatolt be valaki egy zárt rendőrségi területre a budai Vár közelében szombaton késő este. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) sajtóügyelete annyit közölt vasárnap reggel, hogy „több rendőri szerv (KR, BRFK, TEK) részvételével intézkedés van folyamatban egy zárt rendőrségi területre történt illegális behatolás miatt”.

Telex azt írta, hogy a TEK több páncélozott járműve is feltűnt a helyszínen, a portál szerint húsz kisbusszal érkeztek meg a rendőrök.

Kérdéseinket a történtekkel kapcsolatban elküldtük az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletének. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Az ORFK sajtóügyelete később arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a budai Vár közelében történt illegális behatolás ügyében a Készenléti Rendőrség, a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Terrorelhárítási Központ részvételével intézkedtek szombaton késő este.

A tájékoztatóból az is kiderül, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda lopás kísérletének gyanújával indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Szintén a Telex arról ír, hogy a rendőri akció az I. kerületi Váralja utca 14. szám alatt található alagútrendszer és egykori kormánybunker egyik bejáratánál zajlott.

Visszabontott kaszárnya

A szerepeikben és egyenruhájukban a testőrséghez hasonlító, de hivatalosan mégsem hozzájuk tartozó koronaőrök háromszintes kaszárnyája a Váralja utca 14. szám alatt állt.

Ezt a hatalmas épületet Györgyi Géza és ismételten Hauszmann Alajos terve alapján adtak át 1900 körül, majd háborús sérüléseire hivatkozva 1948-ban a földszintig visszabontották.

A telek később is a Honvédelmi Minisztérium kezelésében maradt. A volt kaszárnya alapjait felhasználva az Urbface szakportál szerint ideiglenesen egy földszintes épületet alakítottak ki, amelynek rövidebb szárából nyílik egy 120 méter hosszúságú alagút, ami a 60-as évektől a Várhegy gyomrában az 1936 és 1939 között kialakított egykori kormányóvóhely új személyi bejárata. Az óvóhelyet ajkai és tatabányai bányászok vájták ki.

A P/50-es kódszámmal ellátott bunkert 1949 és 1952 között a kommunista hatalom vegyi- és atomcsapás ellen is védő földalatti erőddé alakította át. A komplexum szintenként 120 méteres

Érdekesség, hogy létezik egy 230 méteres alagút is, „A” fedőnévvel, ami az egykori kormányóvóhelyhelyzet vezet.

A kiemelt kép illusztráció.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 110 megnézve, 1 alkalommal mai nap |