| Mobile | RSS

Űrkutatás/Kína szerint űrszondája vizet észlelt a Holdon

Már az, hogy ott vannak, önmagában is lenyűgöző technikai teljesítmény.

A pekingi Kínai Tudományos Akadémia kutatói által vezetett globális tudóscsoport azt állítja, hogy a Kínai Nemzeti Űrügynökség által az ország Csang’e-5 leszállóegységéről szolgáltatott adatok alapján vizet észleltek a Hold felszíne alatt – ami önmagában is lenyűgöző technikai teljesítmény azóta, hogy az első holdi mintavevő küldetés, a Szovjetunió 1976-os Luna 24 missziója visszatért.

A csapat panorámakamerát, holdi ásványtani spektrométert (LMS) és holdi talaj-penetrációs radareszközt használt a víz nyomai után kutatva – olvasható a Science Advances című folyóiratban a héten megjelent tanulmányban, amelyet a CAS Nemzeti Űrkutatási Központ, a Mānoa-i Hawaii Egyetem, a CAS Sanghaji Műszaki Fizikai Intézete és a Nanjing Egyetem kutatóival együttműködve készítettek.

“Olyan ez, mint egy “terepbejárás” a Holdon, az első lehetőség arra, hogy közelről és nagy felbontásban észleljük a vízre utaló jeleket kísérőbolygónk felszínén” – mondta a vezető szerző, Lin Honglei, a Kínai Tudományos Akadémia kutatója a South China Morning Post által lehozott közlemény szerint.

A kutatócsoport a Csang’e-5 leszállóegység által gyűjtött reflexiós spektrális adatokban víz jelenlétére utaló jeleket figyelt meg. Az elmélet szerint a napszél fokozatosan sodort hidrogénatomokat a Hold felé.

Tekintettel a közelmúltban történt holdházikóra, amelyről kiderült, hogy – ahogy sejtettük – egy szerény szikla, kicsit szkeptikusak vagyunk Kína nagy űrbeli követeléseivel kapcsolatban. A tudósok azonban már régóta gyanítják, hogy a Holdon valószínűleg jég és víz van – és ha a kutatások megállják a helyüket, a víz csábító erőforrás lenne az emberes űrhajósok hosszú távú holdi jelenléte szempontjából.

fecsego.eu/ma.hu

Leave a Reply 95 megnézve, 1 alkalommal mai nap |