| Mobile | RSS

Meglepő tünet mutathatja az omikron-fertőzést

KÖZÉLETKözzétéve 2022 jan 12.

Újabb szimptómával, a derékfájással bővült az omikron variáns okozta tünetek listájára – írta meg a HáziPatika a Mirror nyomán.

A koronavírus novemberben Dél-Afrikában azonosított omikron elnevezésű változata világszerte villámgyorsan terjed és szorítja ki a korábbi fertőzések túlnyomó többségéért felelős delta variánst. Az eddigi adatok és tapasztalatok alapján az omikronnal fertőzött embereknél jellemzően más tünetek dominánsak, mint amelyeket korábban az alfa vagy a delta változat produkált.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) által meghatározott, három leggyakoribb koronavírusra utaló tünet (a magas láz, a tartósan fennálló köhögés és az ízérzékelés és/ vagy szaglásvesztés) helyett az omikron – a fertőzöttek többségénél – sokkal enyhébb, megfázásszerű tüneteket okoz.

A leggyakoribb omikron által kiváltotta szimptómák között szerepel a torokkaparás, a száraz köhögés, az extrém fáradtság és az enyhe izomfájdalom, de az érintettek egy része éjszakai izzadásról is beszámol. Ezek mellé társulhat egy szokatlan, korai tünet – amelyet az Egyesült Királyságból, az Egyesült Államokból és Dél-Afrikából származó adatok is alátámasztanak –: a derékfájás.

Tim Spector brit epidemiológus, a koronavírusos tünetek tanulmányozására kifejlesztett ZOE nevű applikáció vezető szakértője szerint egyébként az omikron a fertőzéskezdeti szakaszában hányingert is okozhat. A Mirror által idézett indiai orvos, Sanket Jain pedig arról számolt be, hogy a pozitív PCR-tesztet produkáló betegei többek között étvágytalanságról, hányingerről és hányásról is panaszkodtak.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 89 megnézve, 1 alkalommal mai nap |