| Mobile | RSS

Orbán Viktor “elűzésére” szólította fel a magyarokat a cseh képviselőház elnöke!

OLKT.net

KÜLFÖLDKÖZÉLETFrissítve: 2022 jan 11.

Václav Klaus volt cseh elnök.

Václav Klaus volt cseh elnök felszólította a kormányt, hogy határolódjon el Markéta Pekarová Adamovától, a cseh képviselőház elnökétől.

Sőt, úgy véli, hogy a képviselőknek vissza is kéne hívniuk Pekarová Adamovát.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament elnöke./Kép. TVN24

Klaus látszólag arra reagált, hogy a cseh alsóház elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnök “elűzésére” szólított fel. Persze, nem Csehország viszonylatában.

“A csehek már elűzték a maguk Babišát. Nagyon remélem, hogy a magyaroknak is sikerülni fog ugyanez. A magyarországi politikai erők összetétele távolról nagyon hasonlít a miénkhez. Az ottani ellenzék félretette nézeteltéréseit és összefogtak a populista kormány ellen, amely már hosszú évek óta Orbán Viktor vezet. Orbán kétes kapcsolatokat ápol olyan országokkal, mint Oroszország és Kína, és teszi ezt saját szövetségesei káráram, beleértve minket is”

–  fogalmazott Pekárová Adamové Facebook-bejegyzésében, hozzátéve, hogy szerinte az Európai Unióban csak demokratikus országoknak van helye, ezért a magyarok válasszanak új kormányt tavasszal.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament elnöke./Kép. CC24

Erre reagált Václav Klaus egykori cseh államfő, és a képviselőházi elnök szavait felháborítónak, és a magyar közjogi méltóságok elleni példanélküli támadásnak nevezte.

“Pekárová  saját hazájának és a külpolitikájának árt meggondolatlan szavaival és csak azt bizonyítja, hogy az ilyen arrogáns személyeknek nincs keresnivalójuk az állami vezető pozíciókban. Ilyen kijelentéseket megengedhet magának egy perifériára szorult politikai párt vezetőjeként, de biztosan nem a képviselőház elnökeként”

– olvasható a Václav Klaus Intézet hivatalos honlapján, azzal, hogy Petr Fiala kormányának el kellene határolódnia a képviselőházi elnöktől, képviselőiknek pedig vissza kellene hívniuk pozíciójából Pekárová Adamovát.

Markéta Pekarová Adamová, a cseh parlament elnöke./Kép. TOP TV

via. echo24.cz

Forrás: korkep.sk

forrás OLKT

Leave a Reply 56 megnézve, 1 alkalommal mai nap |