| Mobile | RSS

Az MSZP volt szavazóit kell visszaszerezni a Fidesztől és a bizonytalanok közül, nem a jobboldaliakra vadászni

OLKT.net

KÖZÉLETFrissítve: 2022 jan 13.

Csak a magyar választási rendszernek köszönhetően szerezhet egy párt kétharmados parlamenti többséget a szavazatok felével, de ez alkalmat ad arra a félreértésre, mintha Orbán jobboldali hívei Magyarország lakosságának kétharmadát tennék ki. Egyes hivatkozások szerint a magyarok kétharmada jobboldali, “nemzeti érzelmű” és “keresztény konzervatív”. Még Márki-Zay Péter is ezt a valótlanságot tejeszti, ami esetében érthető, mert ezzel a hazugsággal akarja elhitetni azt, hogy Magyarországon csak egy jobboldali, “keresztény konzervatív” politikus nyerhet.

Ebből egy szó sem igaz, mert a Horthy-rendszer hagyatéka nemcsak a holokauszt, hanem a “keresztény-nemzeti” politika és a papok utálata is. A papok rendszerét a magyarok kétharmada utálja, a papokat nem dolgozó élősködőknek tartja, akik a nép elnyomását segítik, ami így is van. Ez nemcsak a kommunista rendszer propagandája miatt alakult így, hanem egyszerű mindennapos vidéki tapaszalat. A templom elenyésző törzsközönségén kívül az emberek nem szeretik a papokat, a papok rendszerét, utálják a pénzéhes egyházakat és nem szeretik, hogy ölik beléjük a százmilliárdokat.

De elég megnézni a választási adatokat.

Mivel a magyar jobboldal nem tud a “keresztény-nemzeti” ideológiától elszakadni, Magyarországon képtelen szekularizált konzervatív jobboldal gyökeret verni. A magyar jobboldal ezért nem kompatibilis az európai jobboldalisággal, mert az a liberális demokrácia része. Ezért nézett nagyot Merkel, amikor Orbán illiberalizmusról kezdett beszélni, és ezért rúgták ki Orbán bandáját az Európai Néppártból. Orbán pedig ezért nem tartja jobboldalinak a Néppártot, mert nekik a jobboldaliság az illiberális keresztényfasizmussal azonos, ami valójában szélsőjobboldal.

Ezért a magyar jobboldal ellenfeleit a szekularizált választók között kell keresnünk, akik elutasítják az egyház és az állam ideológiai összefonódását, a keresztény államot, s a világnézetileg semleges állam hívei. Ezeknek a szavazóknak a nagy része az MSZP támogatója volt. Az MSZP azért lett a liberálisok természetes szövetségese, mert a keresztény-nemzeti ideológia lényege antiszemitizmus, az illiberalizmus antiszemita ideológia. Ezért Magyarországon a szekularizmus szervesen kapcsolódik az antirasszizmushoz, az antifasizmushoz, az emberi jogok védelméhez és fordítva.

Ezért érdemes megnézni a választási eredményeket, hogy mennyien vannak Magyarországon azok, akik nem szeretik a “keresztény-nemzeti” jobboldali ideológiát, s ezek a szavazók hova lettek, és kik azok, akik a Fidesz szavazói 2010 óta. 2002-ben még 2 millió 361 ezer 983 ember szavazott az MSZP-re a listán a második fordulóban. A Fideszre csak 2 millió 306 ezer 763 ember. 2006-ban 2 millió 336 ezer 705 ember szavazott az MSZP listára, 2 millió 272 ezer 979 szavazó voksolt a Fideszre. Ez stabil jobboldal-ellenes többség.

2010-ben az MSZP listájára már csak 990 ezer 428 ember szavazott. Eltűnt majdnem másfél millió szocialista szavazó, míg a Fidesz 2 millió 706 ezer 292 szavazói között megjelent félmillió új szavazó. 2014-ben a Fideszre már megint csak 2 millió 264 ezer 780 ember szavazott, ami azt jelenti, hogy visszaestek a korábbi szintre, viszont az akkori összefogás nem jött létre. 2018-ban a Fidesz újra 2 millió 824 ezer 206 szavazatot kapott, míg az MSZP csak 682 ezer 602 szavazatot. A baloldalból megint csaknem félmillió szavazatot vittek el.

Mindebből az következik, hogy a szekuláris balliberális oldalnak több híve és szavazója van Magyarországon, mint a “kerestzény-nemzeti” jobboldalnak, akik részben a Fideszhez, részben más pártokhoz, részben a bizonytalanok közé kerültek. Ha csak a volt MSZP szavazókat visszaszerezné a demokratikus oldal, már simán fölénybe lenne Orbánnal szemben. Ehhez képest erőlteti az ellenzéki összefogás a jobboldali szavazók megnyerését, amire semmi esély nincs, és amiből láthatóan semmi nem is következett be. Az MSZP meg eltűnt és lapít.

Az előválasztás első fordulójának euforikus hangulata abból fakadt, hogy kezdett magára találni a szekuláris demokratikus oldal. A Jobbik is ide sorolható ma már, mert a Jobbik nem keresztény-nemzeti párt, ez az összefogásban való részvételének az alapja. Akkor ült le minden, amikor megjelent a megválasztott miniszterelnök-jelölt katolikus retorikája, hogy ő már mikor templomba járt, ezért hiteles. Na, ez nem fogja visszahozni az ellenzékbe az alapvetően egyházellenes, szekularizált, demokrata szavazókat, akiket Orbán populizmusa és nem a “kereszténysége” vonz.

Márki-Zay hátránya éppen az, hogy hitelesebb keresztény, mint Orbán. Állami kerestzénységet ugyanis a magyarok nem akarnak. Erre a Horthy-rendszer megtanította őket, ebből a szempontból hasznos volt a Kádár-rendszer. Orbán azért elfogadható átmenetileg számukra, mert valójában nem keresztény, hanem egy simlis gazember. Ha valódi “keresztény” a szó politikai értelmében, az neki a végét jelentené. A sok baloldai, aki 2010 után rá szavazott, nem szavazna rá. Erre az ellenzék saját identitásának feladásával egy hiteles “keresztény” politikust tol előre, ami agyrém.

Ez csak elriasztja az eredetileg baloldali szavazókat, akik csak azért jönnének vissza, ha valaki hitelesen ezt az oldalukat szólítaná meg.

Orbán ma is őket célozza, az osztogatás baloldali program, csak a migránsokkal és a genderekkel való ijesztgetéssel tudja őket maga mellett tartani. Ezért a régi, meggyőződéses baloldaliakat, a papokat és az egyházi lenyúlásokat, beavatkozásokat utáló szekularizált szavazókat kell visszahozni. Ehhez pedig az kell, hogy azt bátran képviselje és vállalja fel az ellenzék, tegye vonzóvá újra a szabad, modern, szekularizált Magyarországot, utasítsa el a vallási ideológiát, demagógiát, képmutatást és hirdesse a szekularizált, világnézetileg semleges államot azoknak, akik hisznek abban.

Ehhez az kellene, hogy az ellenzék többségét alkotó szekularizált, baloldali liberális pártok politikusai lépjenek előrébb, vonják egy kicsit vissza a “kapitányt”, eléggé kiszerepelte magát, és szólítsák meg őszinte hiteles hangon azokat, akik eltávoztak, átpártoltak vagy a bizonytalanok közé kerültek. Ezzel még menthető a kampány. Újra ki kell lépniük a háttérből az ellenzéki pártoknak, mert ha nem teszik, súlyos vereséget szenvedhetnek.

Ebből a szempontból pozitív fejlemény, hogy Donáth Anna lett a Momentum elnöke, aki tökéletesen illeszkedik ebbe, és ugyanazt a vonzó, balliberális, modern, zöld európai programot képviseli, amit a többiek, Márki-Zay kivételével. Apja szocialista képviselő volt, még abból az időből, amikor az MSZP hívei és szavazói megvoltak. Történelmi 56-os család tagja, apja lelkész, aki az egyház és az állam összefonódását elutasítja, de a vallásszabadságot támogatja az emberek magánügyeként.

Ez az igazi kereszténység, nem az állami, s ez közvetlen kapcsolatban áll Iványi Gáborral is. Kapcsolódik Dobrev Klárához is, akivel együtt uniós képviselők. Ehhez áll közel az LMP mai irányvonala is. Fiatalok, modernek, felkészültek. Ezt a vonalat kellene erősíteni, az tenni a kirakatba, ami fejlett, modern, szabad és vonzó. Az ellenzéki pártoknak újra ki kell lépniük a fényre, ők képviselik azt, ami szavazókat hozna.

Az MSZP volt szavazóit kell visszaszerezni a Fidesztől és a bizonytalanok közül, nem a jobboldaliakra vadászni

fecsego.eu/Pestibulvár

Leave a Reply 82 megnézve, 1 alkalommal mai nap |