| Mobile | RSS

Németország-történelem-személyiség A keletnémet állambiztonság megfigyelte Olaf ScholzotBálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti:
    Berlin, 2022. január 13., csütörtök (MTI) – Az egykori Német Demokratikus Köztársaság (NDK) állambiztonsági minisztériuma (Stasi) információkat gyűjtött Olaf Scholz jelenlegi német kancellárról – jelentette csütörtökön a Bild című német lap.

    A Bild a Stasi iratanyagát kezelő szövetségi levéltártól (Bundesarchiv) származó adatok alapján azt írja, hogy a keletnémet állambiztonság évekig megfigyelte Olaf Scholzot és külön aktát vezetett róla a nyolcvanas években.
    Olaf Scholz akkoriban pártja, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) ifjúsági szervezetének (Jusos) tisztségviselőjeként, és egyre nagyobb tekintélyű vezetőjeként tevékenykedett. Többször járt az NDK-ban, 1988-ban már a Jusos elnökhelyetteseként.
    De nemcsak az NDK-ban tartották megfigyelés alatt, hanem Hamburgban is, ahol helyi politikusként, majd ügyvédként dolgozott. A Stasi nyugati ügynökei 1978 és 1987 között legalább 19 jelentést állítottak össze róla. Főleg az aktuális politikai ügyekről, például az amerikai nukleáris fegyverek nyugat-németországi állomásoztatásáról vallott nézetei érdekelték őket.
    A Stasi több mint 110 kilométernyi fennmaradt iratanyagát és egyéb dokumentumait – például mintegy 1,7 millió fényképet, mikrofilmet és diafelvételt – kezelő Bundesarchiv csütörtökön megerősítette, hogy a Bild megkeresésére kiadták a decemberben hivatalba lépett kancellárral kapcsolatos anyagokat.
    A kormányfő csütörtökön Berlinben egy másik ügyben – Mark Rutte holland miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után – tartott tájékoztatón, kérdésre válaszolva elmondta: “természetesen tudok arról, hogy engem is megfigyeltek”.
    “Ez nem szép dolog, de hát ez van” – mondta a nyilvánosság előtt rendszerint szűkszavú politikus.


fecsego.euMTI

Leave a Reply 36 megnézve, 3 alkalommal mai nap |