| Mobile | RSS

Megjött a figyelmeztetés: drasztikus akció készül Putyin ellen, ami egész Európának fájhat

vlagyimir putyin

GLOBÁL

Portfolio2022. január 15. 10:32

Továbbra is valószínűtlen, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát, viszont ebben az esetben az Egyesült Államok olyan drasztikus válaszlépéseket foganatosítana, amelyek a globális gazdaságra, különösen Európára is hatással lehetnek – írják legújabb tanulmányukban a Danske Bank elemzői. A legnagyobb dán pénzintézet munkatársai szerint egy nyílt orosz támadás esetén elkezdenék zsákolni a befektetők a menekülőeszközöket, leértékelődne a rubel és súlyos fennakadások jöhetnek a gázellátásban. Még az is elképzelhető szerintük, hogy Oroszországot leválasztják a SWIFT nemzetközi banki üzenetküldő rendszerről, amely példátlan lépés lenne egy globális nagyhatalommal szemben.▾

Nem valószínű, hogy eredményhez vezetnek az Ukrajnával kapcsolatos tárgyalások az Egyesült Államok és Oroszország közt, de az sem, hogy nyílt háború robban ki Oroszország és Ukrajna közt – írják a Danske Bank elemzői.

A BANK DOLGOZÓI 40%-OS VALÓSZÍNŰSÉGET ADNAK A SIKERES TÁRGYALÁSOKNAK, 50%-OS VALÓSZÍNŰSÉGET A MEGÁLLAPODÁS NÉLKÜLI, ELHÚZÓDÓ PATTHELYZETNEK ÉS 10%-OS VALÓSZÍNŰSÉGET AZ UKRAJNA ELLENI OROSZ INVÁZIÓNAK.

Az alacsony támadási valószínűség oka az elemzők szerint, hogy Oroszország és a Nyugat is jelentős gazdasági károkat szenvedhet egy nyílt háborúval és az azt követő esetleges szankciós lépésekkel. A Danske szerint Putyin elégedett lenne azzal, ha növelni tudja a befolyását a Donyec-medencében, ehhez pedig elsősorban Ukrajnának és a Nyugatnak kell fájó engedményeket tennie. Ehhez hasonló konklúziókat a Portfolio is megfogalmazott a napokban:KAPCSOLÓDÓ CIKKÜNK2022. 01. 13.

Már Amerika sem érti, mit akar Putyin – Háborús ürügyet keres az orosz vezető?

A Danske elemzése annyiban mond újdonságot, hogy szerintük

NYÍLT, UKRAJNA ELLENI INVÁZIÓ ESETÉN OROSZORSZÁGOT JÓ ESÉLLYEL LEVÁGNÁK A SWIFT-RŐL,

arról a nemzetközi banki kommunikációs rendszerről, melynek köszönhetően a legtöbb nemzetközi pénzügyi tranzakciót lebonyolítják. A SWIFT-nek 11 ezer pénzintézet tagja, napi (!) 35 millió tranzakciót folytatnak le rajta.

Ilyen intézkedést eddig egyedül Irán és Észak-Korea ellen foganatosítottak, Oroszország leválasztása így már csak méretéből fakadóan is példátlan lenne. Az elemzők szerint az orosz belső gazdaság valószínűleg gyorsan átállna egy saját fejlesztésű rendszerre, viszont a nemzetközi tranzakciók lényegében megszűnnének Oroszországhoz kapcsolhatóan.

Oroszország GDP-jének körülbelül 20%-át import teszi ki, 2014 óta ezen a téren jelentős csökkenés volt megfigyelhető. A Danske elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy Oroszország sok területen, például az élelmiszergyártásban és egyes szolgáltatásokban önellátó lett, illetve a szankciókat úgy kerülik meg, hogy a nyugati érdekszférán kívül eső, harmadik világbeli országokon keresztül importálnak. Arra számítanak, hogy a SWIFT-ből való kirúgás esetén Oroszország Kínával állna össze, hogy saját banki kommunikációs rendszert fejlesszen, az erre való átállás viszont időigényes folyamat lenne. Hozzáteszik: összességében eddig Oroszország adaptívnak bizonyult a szankciós környezetben.

A Danske elemzői kitérnek arra is, hogy drasztikusabb szankciós lépésekkel rosszul járnának Amerika szövetségesei is, elsősorban EU-s országok. Az EU energiaimportjának mintegy 30%-a Oroszországból jön, a legnagyobb felvevőpiac Németország, Hollandia, Lengyelország és Finnország. A tanulmány nem részletezi, de ismeretes az is, hogy Magyarország is nagyban támaszkodik az orosz gázra.K

Arról, hogy Európának is fájna az Oroszországgal szembeni fellépés, mi is részletesen írtunk korábban:K

Az elemzők nem akarnak konkrét jóslásokba bocsátkozni annak kapcsán, hogy pontosan milyen hatással lehetnek az Oroszország elleni szankciók az energiapiacra, mindössze annyit említenek, hogy egy Ukrajna elleni invázió most a „legnagyobb felfelé mutató kockázat” a szektorra nézve, ha viszont ezt a konfliktust sikerül elkerülni, az energiaárak inflációja is csökkenhet, visszafordulhat.

Annyit megjegyeznek, hogy ha Oroszország szankciókat kap, a 2022-re prognosztizált, 3,2%-os euróövezeti infláció 0,7-1,5 bázisponttal növekedhet.

Végül a bank elemzői részletesen foglalkoznak azzal, a szerintük mindössze 10%-os valószínűségű kimenetellel, hogy Oroszország inváziót indít Ukrajna ellen és ennek gazdasági következményeivel.

A következő szempontokat sorolják fel:

  1. nő a bizonytalanság a tőzsdéken, de alapvetően hasonló lesz a reakció, mint 2014-ben, a Krím annexiója után. Gyors részvényeladásra kerülne sor a nemzetközi tőzsdéken, majd visszakorrigálna a piac. Oroszországra nézve az újabb szankciós kör viszont súlyos következményekkel járhat, így az orosz részvények hosszú távon is alulteljesítők lehetnek, mely hatás átgyűrűzhet a kelet-európai piacokra is. Kérdéses, hogy ha Oroszországot leválasztják a SWIFT-ről, lehet-e majd egyáltalán orosz értékpapírokkal kereskedni külföldről.
  2. Átmenetileg ralizni kezdenek a kötvények, különösen a német állampapírok.
  3. Elszállnak az energiaárak; a kínálati sokk miatt akár 300 euró / MWh-ra is növekedhetnek a gázárak, amely több mint háromszorosa a mostaninak. Ez nyilván energiaválsághoz vezetne, tartós áram- és hőszolgáltatási krízis ütné fel a fejét Európában, komplett nagyvárosok burkolózhatnak sötétbe.
  4. A dollár / rubel kereszt 82-re emelkedne, ez durván 7%-os gyengülés a rubel részéről a dollárral szemben a mostani szintről.

Végül a Danske elemzői zárógondolataikban azt írják, hogy Oroszország akkor is „fenntartja az agresszív álláspontját” a Nyugattal és Ukrajnával szemben, mivel szerintük

Oroszország csak akkor juthat nemzetközi figyelemhez és tisztelethez, ha fenntartják a félelem klímáját.

Összességében tehát az elemzők szerint mindegy, mit tartalmaz az Ukrajnával kapcsolatos megállapodás, Oroszország mindenképp fenntartja majd aktivitását a térségben és „lassan, egyre nagyobb befolyásra tesz szert Kelet-Ukrajnában.” Hozzáteszik: ez a folyamat olyannyira lassú lehet, hogy még a Nyugat sem veszi észre.K

Címlapkép: Mark Schiefelbein-Pool/Getty Images

fecsgo.eu/portfolio

Leave a Reply 41 megnézve, 4 alkalommal mai nap |