| Mobile | RSS

Elmarasztalta az adatvédelmi hatóság Kásler minisztériumát

A vizsgálat szerint az EMMI tudatosan visszaélt a hatalmával és jogtalanul közérdekű adatokat tartott vissza.

Bebizonyította a Nemzeti Adatvédelmi- és Információszabadság Hatóság (NAIH) részletes vizsgálata, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) tudatosan visszaélt a hatalmával és jogtalanul közérdekű adatokat tartott vissza – jelentette be Ujhelyi István szocialista EP-képviselő szombati online sajtótájékoztatóján a beadványa nyomán született NAIH-vizsgálat eredményére hivatkozva.

A politikus szerint elvárható lenne, hogy Kásler Miklós miniszter ezután lemondjon tisztségéről, de miután nyilvánvalóan nem fogja ezt megtenni, ezért erkölcsi kötelessége lenne legalább az illetékes hatóság elmarasztalása után hozzáférhetővé tenni a kikért információkat. Ujhelyi István az elmúlt időszakban számos témában fordult különféle állami szervekhez, hogy megismerhesse a járványkezeléssel kapcsolatos közérdekű információkat – így például legutóbb a Covid-betegek oltottsági adatait -, ezeket azonban rendre és jogtalanul megtagadja tőle a kormányzat. Az MSZP politikusa elmondta, hogy pont egy évvel ezelőtt küldött kilenc átfogó kérdést az Emberi Erőforrások Minisztériumának az uniós vakcinabeszerzés körülményei és az abban való kormányzati szerepvállalás tisztázása érdekében.

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldalaRámutatott: egy évvel korábban a kormányzati kommunikáció folyamatosan azt állította, hogy az uniós oltóanyagbeszerzés elhibázott, csúszik, késik és hiányos; erre hivatkoztak többek között a kínai és az orosz vakcinák beszerzése kapcsán is. A szocialista politikus szerint a kormány csak azért támadta a brüsszeli közös vakcinabeszerzést és hazudott annak részleteiről, mert így akarta elfedni a „mutyigyanút” az uniós engedélyek hiánya miatt jelenleg is komoly problémákat okozó keleti oltóanyagok beszerzését. Az egy éve beadott közérdekű adatigénylésében többek között arra várt választ az EMMI-től, hogyki képviselte a magyar kormányt a közös vakcinabeszerzést felügyelő uniós irányító-bizottságban, az illető a kormányzati kritikákkal összhangban tett-e bármilyen kifogást az eljárás során, illetve milyen adatok szerepelnek a kormány által a vakcina-gyártókkal közvetlenül kötött szállítási dokumentumokban.Utóbbi kapcsán a politikus megjegyezte, hogy a Fidesz-kormány mindvégig azt állította: késnek a brüsszeli vakcinaszállítmányok, holott épp ezek a ki nem adott dokumentumok igazolhatják, hogy a kormány pontosan tisztában volt a szállítási határidőkkel. Ujhelyi tájékoztatása szerint a NAIH részletes vizsgálata azt állapította meg, hogy az EMMI alaptalanul tartotta vissza a kikért adatokat és információkat: teljesen hibásan hivatkoztak például arra, hogy a kormánydelegált személyének megnevezése „veszélyeztetné a Minisztérium törvényes működési rendjét”. A NAIH szerint alaptalanul hivatkoztak titoktartási kötelezettségre a kormánydelegált esetleges kifogásainak nyilvánosságra hozatala kapcsán is, ahogyan üzleti titokként sem kezelhetik a tárca birtokában lévő szállítási dokumentumok egészét, esetleg csak egyes részeit. Az EP-képviselő hangsúlyozta: a NAIH által készített jelentés szerint a hatóság eredménytelenül szólította fel többször is az EMMI-t a kért adatok és információk megosztására, „a Hatóság és a Minisztérium álláspontja sajnos nem közeledett”. A politikus különösen botrányosnak nevezte, hogy ezek szerint a Kásler Miklós vezette szaktárca az erre hivatott állami hatóság felszólításának sem hajlandó eleget tenni. „Van egy rossz hírem a Fidesz számára: küzdő típus vagyok és nem hagyom magam” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: harminc napja van a NAIH jelentése alapján bírósághoz fordulni, és ezt amennyiben az EMMI nem tesz eleget a törvényi kötelezettségének, meg is fogja tenni. Kijelentette, hogy a kormányváltás után mindenkit felelősségre fognak vonni, aki tudatosan közérdekű adatokat titkolt el a járványidőszakban.

fecsego.eu/népszav.hu

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |