| Mobile | RSS

Hadházy: Seszták is nyakig benne van a Völner-ügyben

BELPOLITIKAKÖZÉLETKözzétéve 2022 jan 24.

Seszták Miklós, korábbi fideszes fejlesztési miniszter./Kép. Szabolcs Online

A sokat telefonáló Schadl Györgynek köszönhetően már tudjuk, hogy a kormányváltás után meg kell szüntetni az egész bírósági végrehajtói kart és új alapokra kell helyezni a végrehajtásokat. Hozzátenném ugyanakkor azt is, hogy teljesen indokolt lenne drasztikusan beavatkozni egy másik, hasonló területen, a felszámolók esetében is. A birtokomba jutott információk alapján ugyanis 2020/2021-ben ezt a piacot is úgy osztották újra, hogy a pályázatok elbírálását nyugodtan nevezhetjük visszaélésszerűnek, és helyénvaló lenne megsemmisíteni az egészet.
Nem véletlen, hogy a végrehajtók 2015-ös átszervezése után 2020-ban a felszámolók kerültek sorra. Ez a szakma is hasonló, hiszen hatalmas vagyonok fordulnak meg a kezükben. Már önmagában a végrehajtással is sok pénzt lehet keresni, de az igazán fontossá az teszi őket, hogy a segítségükkel újra lehet osztani a vagyonokat: a NER számára kiemelten fontos kérdés, hogy egy csődbe ment cég vagyona kihez kerül, esetleg megtérülnek-e egyes követelések vagy sem – ebben lehetnek a segítségükre a megfelelő felszámolók. A 140 szereplős listából ezért 90-et hagytak meg, a 90 felszámoló szervezetből pedig 56 lett olyan, amely korábban soha nem végzett ilyen tevékenységet.
A fentiek miatt érthető, hogy a felszámolói helyek újraosztása felett egy régi, megbízható gazember bábáskodott: Seszták Miklós volt miniszter, parlamenti képviselő és futballkirály bábáskodott, méghozzá teljesen egyedül, a mellé rendelt bizottság kihagyásával. A pontozási rendszer úgy volt kitalálva, hogy a teljesen szubjektív (és egy személyben Seszták által lezavart) személyes meghallgatás eldöntse, ki kerülhet be a megújult felszámolói listába és ki nem. Többségében olyanok kerültek be, akiknek korábban nem sok közük volt ehhez a területhez, míg régi, tapasztalt cégek kiestek.
Az ügyben hamarosan elkezdődik egy közigazgatási per, hiszen van, aki nem hagyta annyiban a kiszorítását. A bírósági eljárást szorosan nyomon fogom követni és beszámolok a fejleményekről.
A részletek és az eddig beszerzett dokumentumok itt elérhetők:

A nagy felszámoló mutyi

Szerző. Hadházy Ákos, független országgyűlési képviselő

forrás OLKT

Leave a Reply 134 megnézve, 1 alkalommal mai nap |