| Mobile | RSS

Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak a diszkontok vásárlói? Hallgat az Aldi, Penny, Auchan

Filléres kedvenceiktől búcsúzhatnak a diszkontok vásárlói? Hallgat az Aldi, Penny, Auchan

Forrás Dávid • 2022. január 27. 05:55

Egy február elsején életbe lépő törvény szerint legkésőbb júniustól a nagyobb élelmiszerláncoknak a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott termékeket legkésőbb 48 órával a lejárati dátum előtt át kell adniuk az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK). Ez hatással lehet a diszkontok azon gyakorlatára, mely szerint a közelgő lejárati idejű élelmiszereket leértékelve kínálják vásárlóik számára. Az érintett cégek egyelőre vagy nem nyilatkoznak a témával kapcsolatban, vagy pedig nem tudják, hogy az új jogszabály milyen hatással lesz a szóban forgó leakciózási gyakorlatra.

Február elsején lép életbe az a decemberben villámgyorsan megszavazott, majd még karácsony előtt kihirdetett törvény, mely az évi 100 milliárd forintnál nagyobb nettó árbevételű élelmiszerláncok számára kötelezővé teszi, hogy a 48 óránál hosszabb minőségmegőrzési időtartammal forgalomba hozott termékeket legkésőbb 48 órával a lejárati dátum előtt átadják az Élelmiszermentő Központnak (ÉMK), hogy az továbbíthassa az így a birtokába kerülő élelmiszereket rászorulók számára – így csökkentve az élelmiszerhulladék-képződést.

Bár a jogszabály már február elsején életbe lép, a fenti passzust csak június elsejétől kell végrehajtani, mivel azt minden élelmiszerláncnak a saját élelmiszerhulladék-csökkentési terve szerint kell megtennie, mely tervet viszont csak 2022. május 31-ig kell benyújtani az ÉMK számára.

Felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy mi lesz a diszkontok és más áruházak azon gyakorlatával, mely szerint egyes, hamarosan lejáró minőségmegőrzési dátummal rendelkező termékeiket olcsóbban, akár 30-50 százalékos kedvezménnyel árulják vásárlóik számára. Ezzel kapcsolatban megkerestük a Lidl-t, az Aldi-t, a Penny-t, a Tescót és a Spart, hogy árulják el

  • a minőségmegőrzési idő lejártához közelítve mely termékeiket szokták leakciózni;
  • van-e olyan termékük, mely e körbe tartozik, de a február elsején életbe lépő törvény miatt ezt a gyakorlatot be kell, hogy fejezzék, mivel a terméket innentől az ÉMK-nak kell átadniuk;
  • az ÉMK-nak, vagy pedig – ahogy erre a jogszabály lehetőséget biztosít – más karitatív szervezetnek fogják-e felajánlani a hamarosan lejáró, a törvény hatálya alá eső élelmiszereket;
  • terveznek-e valamilyen jogi lépést az új jogszabállyal kapcsolatban.

Nagy a titkolózás

A megkeresett láncok közül egyedül a Lidl, valamint a Spar reagáltak megkeresésünkre. A Spartól azt közölték, hogy “a jelenlegi gyakorlat szerint a láncnál a szavatossági idő végéig a polcokon tartják az élelmiszereket, melyek közül azokat, amelyeket nem sikerül értékesíteni, a szavatossági idő lejárta után állatmenhelyeknek adományoznak, vagy biogázüzemben hasznosítanak.

A Lidl-től pedig azt írták, hogy kiemelten fontos számukra, hogy a lehető legkevesebb élelmiszer menjen kárba, ezért többek között a rendelési folyamatok optimalizálása, a hatékony logisztikai tervezés, valamint a szavatossági időt követő rendszer alkalmazása mellett

a közeli lejáratú termékeket akciós áron kínálja a vállalat.

Mindezeken túl a diszkontáruház-lánc együttműködik karitatív szervezetekkel is, annak érdekében hogy az értékesítésből kivont, de fogyasztásra alkalmas termékekkel a hátrányos helyzetű magyar családokat támogathassák.

A Lidl jelenleg vizsgálja az új jogszabályt és annak gyakorlatba történő átültetését, így arra a kérdésünkre nem tudtak válaszolni, hogy a jogszabály hatására lesznek-e olyan termékek, melyek kikerülhetnek azon árucikkek közül, melyeket a társaság a lejárati dátumhoz közelítve akciós áron tud a vásárlók részére kínálni.

Forduljunk a szövetséghez!

A megkérdezett láncok közül a Tesco és az Auchan nem reagáltak a megkeresésünkre, a Penny és az Aldi pedig az Országos Kereskedelmi Szövetséghez (OKSZ) irányított minket a témával kapcsolatos kérdéseinkkel.

Az OKSZ részéről megkezdtük a részletekről az egyeztetéseket, ezt követően alakíthatók ki a céges tervek. A célunk a tárgyszerű egyeztetés a kormánnyal, ez megkezdődött, biztató indulással. Így – bár kétségtelenül többlet terhet jelent a végrehajtás – semmiféle jogi, vagy egyéb lépést nem tervezünk

– közölte lapunkkal Vámos György, az OKSZ főtitkára.FRISSÍTÉS 15:06Cikkünk megjelenése után a Tesco reagált kérdéseinkre. Egyebek mellett azt írták, hogy annak ellenére, hogy a legkorszerűbb előrejelzési és rendelési rendszert használják, végül mindig marad olyan élelmiszer, amelyet nem tudnak eladni.

Kollégáik napi munkájuk során az élelmiszer-pazarlás elleni hierarchia rutinját követve dolgoznak. Ha a termék közeli lejárati idejű, árkedvezményt állítanak be. Ha a termék emberi fogyasztásra alkalmas, de már nem eladható, akkor élelmiszermentő programjuk keretében jótékonysági szervezeteknek adják át. Ha a termék emberi fogyasztásra már nem alkalmas, de állatok még megehetik, akkor, ahol van erre alkalmas partnerük, ott állatmenhelyeknek adományozzák. Csak az, ami ezután megmarad, az lesz hulladék, aminek egy része viszont biogáz üzemekben energiaként hasznosul újra.

A 2020-21-es évben magyarországi üzleteikben összesen 739 640 ezer tonna élelmiszert adtak el vásárlóiknak, aminek során 9497 tonna élelmiszer-felesleg keletkezett, mely az összes értékesítésre kínált termék 0,64%-a. Ebből 5700 tonna volt emberi fogyasztásra alkalmas, a többi sérült vagy adományozásra alkalmatlan volt. 4719 tonnát adományként ajánlottak fel emberi fogyasztásra vagy állati takarmányozásra és 980 tonna lett végül ténylegesen hulladék.

Az emberi fogyasztásra alkalmatlan feleslegből 3515 tonna volt sérült termék, 283 tonna pedig adományozásra alkalmatlan volt.

A Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel kialakított partnerkapcsolatuk révén 3743 tonna élelmiszer-felesleget juttattak el helyi karitatív szervezeteknek áruházaikból és raktáraikból. Ez több, mint 9 millió adag ételt jelentett a rászorulóknak.

Aki még ennél is többet szeretne tudni a Tesco élelmiszerpazarlás elleni tevékenységéről, az ezen a linken tájékozódhat.

De akkor most mi lesz a leakciózott termékekkel?

Mivel a láncok sok konkrétumot nem árultak el azzal kapcsolatban, hogy jelenleg mely termékeiket szokták a lejárati időhöz közelítve leakciózni, kénytelenek voltunk saját tapasztalatainkra, valamint a környezetünkben élők tapasztalataira hagyatkozni.

Ezek alapján jellemzően kenyérféléket, zöldséget, gyümölcsöt, valamint szárazélelmiszereket szoktak a fentiek szerint leakciózni, és bár a jogszabály vásárlókra gyakorolt hatása körül az élelmiszerhulladék-csökkentési tervek elkészültéig még sok a kérdőjel, várhatóan a kenyérféléknél megmaradhat a jelenlegi gyakorlat, mivel azokat eleve 48 óránál rövidebb minőségmegőrzési idővel hozzák forgalomba.Címkék:Tescoakcióaldilidlauchantörvényokszjogszabálypenny marketakcióslidl áruházakélelmiszerek,

fecsego.eu/pénzcentrum

Leave a Reply 121 megnézve, 1 alkalommal mai nap |