| Mobile | RSS

Az Európai Unió figyelmeztette Orbán Viktort!

KÖZÉLETFrissítve: 2022 jan 29.

Az Európai Parlament úgy véli, Vlagyimir Putyin meg akarja osztani az EU-t, ezért a magyar kormányfőnek a közös európai álláspontot kell képviselnie Moszkvában.

Az Euronews szerint az Európai Parlament (EP) arra figyelmeztette Orbán Viktort, hogy Vlagyimir Putyin meg akarja osztani az EU-t, ezért a magyar kormányfőnek a közös európai álláspontot kell képviselnie Moszkvában.Az Európai Parlament egy 9 tagú, magyarokat nem tartalmazó delegációt küld Ukrajnába, hogy kifejezzék az EU támogatását az országnak, illetve az egységes uniós álláspontot képviseljék. Hétfőn a Krím mellett lesz a delegáció, kedden pedig Kijevben többek közt Denisz Smihal ukrán miniszterelnökkel és az ukrán parlament képviselőivel találkoznak. Ugyanezen a napon utazik Oroszországba Orbán Viktor magyar miniszterelnök, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozzon. A kétoldalú tárgyaláson a paksi beruházásról, a gázszállításról, illetve a vakcinagyártásról lesz szó.

Nathalie Loiseau, a biztonsági és védelmi albizottság elnöke az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatón az Euronews kérdésére azt mondta, a párbeszéd fontos, illetve, hogy megbeszélések folyamatosan zajlanak, Emmanuel Macron elnök például pénteken beszéi Putyinnal. A fontos kérdés inkább az, milyen üzenetet visz a magyar kormányfő Moszkvába, ugyanis lényeges, hogy koordinált, közös üzenete legyen az EU-nak.Őszintén remélem, Orbán Viktor a tudatában van annak, hogy mi forog kockán, és hogy tartja magát az EU üzenetéhez az egységről

– emelte ki Loiseau.David McAllister, a külügyi bizottság elnöke annyit fűzött hozzá, „fontos, hogy világos legyen az EU üzenet” Moszkvának, és a 27 tagállamnak – a transzatlanti partnerekkel együttműködve – világossá kell tennie, hogy bármilyen ukrajnai katonai támadás súlyos következményekkel járna, illetve, hogy támogatják minden európai ország szuverenitását és területi egységét, köztük Ukrajnáét.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 732 megnézve, 1 alkalommal mai nap |