| Mobile | RSS

Ukrán katonai főparancsnok: Az ukrán katonák felkészültek egy esetleges orosz támadásra!

KÜLFÖLDKÖZÉLETKözzétéve 2022 jan 30.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka./Kép. AFP

Felerősödtek a félelmek az utóbbi időben Ukrajna keleti határán, írta meg az Ukrinform hírügynökség.

Ukrán katonák Harkiv közelében./Kép. Ukrinform

Az itt élők attól tartanak, hogy Oroszország, amely több mint 100 ezer katonát gyűjtött össze a határ túloldalán, támadást indíthat.

Az ország keleti részén fekvő Avdijivkában az ukrán hadsereg nyolc éve harcol az oroszok által támogatott szakadárokkal.

– Állandó a feszültség a fronton, bár most nem érzünk erősebb fenyegetést, hiszen itt folyamatosan fenyegetettségben élünk.

Mindig teljes harckészültségben állunk, és minden ellenséges támadást vissza tudunk verni – mondja egy itt szolgáló katona.

A 25 éves főhadnagy, aki 2018 óta harcol a térségben, nem hiszi, hogy Oroszország meg mer kockáztatni egy totális támadást.

Ukrajna ugyanis a frontvonal 280 km-es hosszában zajló közel 8 éves konfliktusban jelentős mértékben javította katonai képességeit.

– Minden fejleményre készen állunk. Az ukrán hadsereg 2014 óta áll háborúban az orosz agresszorral. Képzettek vagyunk, ismerjük az ellenség taktikáját, erős a motivációnk. eE a szülőföldünk, az ukrán nép földje. Tudjuk, hogy a családjaink otthon várnak ránk és megvédjük az ukránokat, akik békés életre vágynak. A végsőkig kitartunk – teszi hozzá egy másik tiszt.

A hadnagy szerint az orosz csapatoknak heves ellenállással és súlyos veszteségekkel kell szembenézniük, ha átlépik a határt.

Míg Moszkva többször is tagadta inváziós terveit és azt állítja, hogy a csapatok telepítése a rutineljárás része, az orosz invázió veszélye továbbra is valós, különösen itt, mindössze 500 méterre az ellenséges lövészárkoktól, ahol gyakran hallani a fegyverek hangját.

– Az orosz hadsereg az ukránok szerint offenzívát tervez a fronton, így Avdijivkában is, az itt állomásozó erők pedig úgy érzik, hogy felkészültek a harcra – mondja Kate Baklitszkaja, az Euronews tudósítója.

fecsego.eu/OLKT

Leave a Reply 751 megnézve, 1 alkalommal mai nap |