| Mobile | RSS

Sajtóközlemény Európai Parlament//A képviselők elítélik az Észak-Írországi Jegyzőkönyv ismételt megsértését

Sajtóközlemények AFETINTA  Tegnap  

Az UKCG társelnökeinek és más vezető európai parlamenti képviselőknek nyilatkozata Észak-Írország mezőgazdasági miniszterének egyoldalú lépését követően.

“Az észak-ír mezőgazdasági miniszter tegnapi egyoldalú lépése további bizonytalanságot és kiszámíthatatlanságot teremt az észak-írországi vállalkozások és polgárok számára. Nem segít stabil és tartós megoldást találni az észak-írországi lakosság előtt álló problémákra.

Az Egyesült Királyság kormányának biztosítania kell az általa vállalt nemzetközi kötelezettségek tiszteletben tartását. E megállapodások rendelkezéseinek megszegése aláássa partnereink hitelességét és megbízhatóságát.

Az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv egy nagyon kényes és érzékeny politikai egyensúlyt tükröz, amelyről az EU és az Egyesült Királyság közösen állapodott meg fáradságos tárgyalások után. El kell kerülni a kemény határt Írország szigetén, és meg kell védeni a nagypénteki (belfasti) megállapodást.

A jegyzőkönyv újratárgyalása nem lehetséges. Az Európai Bizottság konkrét javaslatokkal többször is megmutatta, hogy a jegyzőkönyv kellően rugalmas ahhoz, hogy megoldja az észak-írországi lakosság és vállalkozások által tapasztalt gyakorlati kihívásokat. Teljes mértékben támogatjuk az Európai Bizottságnak a brit kormánnyal folytatott, a jegyzőkönyv végrehajtására vonatkozó gyakorlati, rugalmas és tartós megoldások megtalálása érdekében folyó tárgyalásait.

Az Európai Parlament ismételten hangsúlyozta megingathatatlan elkötelezettségét az Írországról és Észak-Írországról szóló jegyzőkönyv teljes körű végrehajtása mellett. Teljes mértékben támogatja az Európai Bizottság arra irányuló erőfeszítéseit, hogy megkönnyítse végrehajtását és megőrizze az egységes piac integritását, és továbbra is szorosan figyelemmel kíséri a helyzetet.”

A nyilatkozat társjegyzője:

David McAllister (EPP, Németország), a Külügyi Bizottság elnöke és az Egyesült Királyság kapcsolattartó csoportjának társelnöke;

Bernd Lange (S&D, Németország), a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság elnöke és az Egyesült Királyság kapcsolattartó csoportjának társelnöke;

Nathalie Loiseau (Renew Europe, Franciaország), a Biztonsági és Védelmi Albizottság elnöke és az Egyesült Királyság kapcsolattartó csoportjának társelnöke;

Pascal Canfin (Renew Europe, Franciaország), a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Bizottság elnöke;

Anna Cavazzini (Zöldek/EFA, Németország), a Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke;

Antonio Tajani (EPP, Olaszország), az Alkotmányügyi Bizottság elnöke.

Elérhetőségek:

fecsego.eu

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |