| Mobile | RSS

Sok gáz jön Ukrajnán át Szlovákiába

A Gazprom azon reggeli jelentésével összhangban, hogy rendben zajlik az ukrán tranzit gázszállítás, abban is tetten érhető, hogy az ukrán-szlovák határon lévő nagykaposi mérési ponton az idei csúcsra, 882 ezer MWh/h-ra emelkedett a szállítási volumen.

Emellett az is lényeges, hogy a Jamál-Európa lengyel-német határnál lévő mallnowi mérési pontján az utóbbi napokban hol keleti irányba (visszafelé), hol nyugati irányba megy a gáz szállítása, ami arra utal, hogy egyelőre az oroszok megint több gázt szállítanak, de amint a hírügynökség gázkereskedői körképe is mutatja: senki sem tudja, hogy ez meddig lesz így és a Gazprom azon mai döntése, hogy a vezetéken csak a kapacitás 20%-át foglalta le, nem sok jót vetít előre.2022. március 02. 13:26

Történelmi csúcsra ugrott a szén határidős ára

A hét elején még 110-120 euró körül járt a 2022-es szén határidős jegyzése, tegnap már kilőtt, ma pedig extrém ugrással 250 euróig jutott a Reuters adatai szerint. A mozgás oka, hogy egyre több piaci szereplő az orosz olaj- és gázszállítások leállításától tart és emiatt az egyik helyettesítő termék ára az egekbe ugrott.

A szenes erőművek várhatóan fokozódó kihasználása ellenére érdekes módon az európai karbonkvóta ára ma is folytatta meredek esését, mintegy 5 euróval 65 euró alá bukott az árfolyama.

fecsego.eu/portfolio

Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |