| Mobile | RSS

Soha nem látott felvételek Szijjártó lebuktatásáról

plankogPOLITIKAmárcius 28., hétfő 11:2922

Vasárnap este jelent meg a 444-en Máté Bence és Szentpéteri Áron dokumentumfilmje, az Öt lecke a valóság felszámolásáról. A ZDF támogatásával készült dokumentumfilm személyes történeteken keresztül mutatja be, hogyan darálta le Orbán Viktor a szabad magyar nyilvánosság jelentős részét.

A film egyik legerősebb, de mindenképpen legizgalmasabb jelenetében (25:10-től) végigkövethetjük, hogyan buktatta le Szijjártó Pétert 2020 nyarán az Adrián Németh Dániel fotós-újságíró.

Németh Dániel hosszú ideje követte már a magyar elit útjait, konkrétan a jachtozásait is. A jelenet elején még a kikötőben fotózza, ahogy takarítják a Lady MRD nevű hajót. Miután a jact kihajózik, Németh Dániel vízitaxit fogad, hogy azzal közelítse meg, és le tudja fotózni, kik utaznak rajta. A jelenetből látszik, hogy azt még ő sem tudta, mekkora fogás lesz ebből.

„Valószínűleg fontos emberek utaznak rajta. Közbeszerzések kedvezményezettjei és politikai intézőik találkozhatnak a hajón” – mondja a vízitaxin, majd a hajó közelébe érve fotózni kezd. Mivel csak pillanatai vannak, ezért ő sem látja tisztán, kit fotóz le, csak az látszik, hogy valakik ülnek a fedélzeten.

 Forrás: Öt lecke a valóság felszámolásáról

„Menjünk, gyorsan”, mondja a vizitaxi vezetőjének, miután elkészültek, de a Lady MRD legénységének figyelmét így sem kerülték el. A személyzet két tagja jetskivel utánuk ered, és megkérdezik, mi járatban vannak, de hamar sikerül őket leszerelni.

„Lehet, hogy nem a kikötőben kéne kiszállnom”, mondja ezután Németh.

Képeit végül egy egyszerű tengerparti étteremben, Coca-Cola-napernyő alatt ülve nézi át, ahol a kontrasztokat behúzva meglátja, hogy nem egyszerűen csak kormányközeli üzletemberek vannak a hajón, hanem maga Szijjártó Péter külügyminiszter.

És akkor nagyjából úgy reagál, ahogy minden adófizető magyar állampolgár tehette, miután az anyag megjelent az Átlátszón:

„Atyaég bazmeg. Ez a Szijjártó.”

Hogy miért volt ilyen érdekes a külügyminiszter jelenléte a hajón? (Szia Peti! Hát mit csinálsz te ott? – hitetlenkedik tovább saját képein Németh)

  • Egyrészt, mert a hajó papíron Szijj László kormánybarát üzletember, a közbeszerzések rendszeres kedvezményezettjének tulajdona. Ezt kibérelni olyan sokba kerül, hogy azt Szijjártó Péter a bevallott fizetéséből nem engedhette meg magának, ajándékként pedig kormánytagként ilyet nem fogadhat el.
  • Másrészt, mert Facebook-posztjai alapján a külügyminiszter ekkor éppen lázasan dolgozott a belarusz választások utáni válságos helyzet miatt, nem pedig egy luxusjact fedélzetén pihent.

Az ügybe egy működő demokráciában belebukott volna egy politikus. Nálunk magyarázkodni is alig kellett miatta. Szijjártó azt mondta, ez magánügy.

Egy évvel később aztán kiderült, Németh Dániel is azok között volt, akik ellen bevetették a Pegasus nevű katonai kiberfegyvert.

A film magyar forgalmazója a Kontra.

Az ukrajnai invázió elhozta az ukrán, az orosz és a fehérorosz nyilvánosság legsötétebb időszakát. Ukrajnában az orosz csapatok már több újságírót is megöltek, a megszállt területeken sokuknak bujkálnia kell. Oroszországban betiltják a megmaradt független szerkesztőségeket, és már azért súlyos büntetés jár, ha valaki kimondja: háború van. Itthon napi 24 órában ömlik a hazug putyinista propaganda a kormánymédiából. Ha most csatlakozol a Körhöz, azzal nem csak a 444 szerkesztőségét erősíted. Minden befizetésből támogatás jut független lapoknak és újságíróknak Ukrajnában, Fehéroroszországban és Oroszországban.

fecsego.eu/444.hu

Leave a Reply 184 megnézve, 1 alkalommal mai nap |