| Mobile | RSS

Nagyon súlyos mondatok hagyták el Orbán száját! – Ha ezt elolvassa, kétsége sem lesz a miniszterelnök elmeállapota felől

2022. 03. 31. Share Facebook Twitter VK

Orbán Viktor – Fotó: OV közösségi oldala

Megosztom másokkal is:

Orbán Viktor a választásról: Itt még bármi megtörténhet, “nagyon meg kell nyomni” a hátralévő napokat

Ma már nem az a választás tétje, hogy Magyarország “előre menjen, nem hátra”, hanem a béke vagy a háború – erről Orbán Viktor miniszterelnök az Origo internetes portálon csütörtökön megjelent interjúban beszélt, melyet az MTI szemlézett. A kormányfő úgy fogalmazott: a magyarországi baloldal a békére nézve súlyos kockázatot jelent, míg a Fidesz garanciát. Kitért arra is: a választások után az “adatügyet” meg kell vizsgálni, értékelni kell nemzetbiztonsági szempontból is.

A miniszterelnök szerint ez egy furcsa választás, mert menetközben változott meg a választás tétje. “Ilyet még én sem láttam” – fogalmazott.

Rámutatott: amikor a kampány megkezdődött, az előválasztást megindították az ellenfelek, akkor világossá vált, hogy a választás tétje az, visszajön-e, ami 2010 előtt volt, a bukott múlt, vagy “mehetünk tovább”.

A kampány kellős közepén azonban szomszédunkban kitört egy háború. Nem olyan, mint 1999-ben a délszláv háború második köre, ami véres volt és kegyetlen, de Magyarországnál kisebb államok összecsapása volt. Most a 40 milliós Ukrajna és a 140 milliós Oroszország háborúzik, ebből ráadásul az egyik atomhatalom. Egy olyan esemény vágta félbe a kampányt, amire korábban nem volt példa – fejtette ki a kormányfő.

Kitért arra is: minden baj ellenére ma azért lehet biztonságérzetünk, mert bár Oroszország atomhatalom és az ereje nem kétséges, de a NATO erősebb. Zajlik a szomszédban egy háború, amelyben egy világhatalom vesz részt, de ha ez a világhatalom túl akarna lépni Ukrajna határain, akkor beleütközne a NATO falába, és az meg fog védeni bennünket – hangsúlyozta.

Orbán Viktor a múlt heti NATO- és EU-csúcsról szólva azt mondta, a mostani találkozón olyat látott, amit korábban soha: most stratégiai alternatívák versengtek egymással. Láthatóan kialakult egy országcsoport, amely a NATO minél nagyobb részvételét szeretné ebben a konfliktusban, és azt gondolja, nem lehet elkerülni a bevonódást ebbe a háborúba.

A másik álláspont a miénk, amely szerint ebbe a konfliktusba a NATO-nak nem kell fegyvereket és katonákat küldenie.

“A mi álláspontunk jelenleg a többségi vélemény, és ezért a NATO azt a döntést hozta, hogy nem vesz részt ebben a katonai konfliktusban: nem küld katonát, nem küld fegyvert”

– közölte a kormányfő.

Ugyanakkor – tette hozzá -, ha a háború elhúzódik, és vannak erre utaló jelek, akkor ez a stratégiai dilemma újra és újra minden egyes NATO-csúcson előkerül. Legközelebb a júniusi madridi csúcson találkoznak, és arra számít, hogy ha a háború addig nem ér véget, vagy nem lesz tartós tűzszünet, akkor ez a kérdés ismét előkerül.

Beszélt arról is, a magyar baloldal, bár nincsen kormányon, része a nemzetközi politikának. Ők állást foglaltak ebben a kérdésben, és ezt nemzetközi partnereikkel le is egyeztették – mutatott rá.

fecsego.eu/BalraMagyar

Leave a Reply 126 megnézve, 1 alkalommal mai nap |