< Böngészés > Főoldal / Deszki Közélet, EE Minisztériuma, Életképek/bulvár, EU Sajtószoba, Európai Unió Az Európai Unió Tanácsa, europarl.europa.eu/news/en, europarl.hu, Fecsegő hírek, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Irodalom, Közélet, Kultúra, Magyar Helsinki Bizottság, Szegedi Törvényszék, White House / Blog article: Versünnep 2022 SAJTÓANYAG és MEGHÍVÓ: Nagyszabású döntővel és Szűcs Nellivel ünnepeljük a magyar költészet napját a Nemzeti Színházban

| Mobile | RSS

Versünnep 2022 SAJTÓANYAG és MEGHÍVÓ: Nagyszabású döntővel és Szűcs Nellivel ünnepeljük a magyar költészet napját a Nemzeti Színházban

Szilárd Kovács <kovacs.szilard.daniel@gmail.com> kűldőtől 2022-04-07 14:45

Kedves Kolléga, 

Ezúton küldöm a Versünnep 2022 döntőjének legfrissebb információit szíves felhasználásra. 

Ugyanitt szeretnélek meghívni téged az április 11-i döntőre, ami 18:00-kor kezdődik a Nemzeti Színházban. Kérlek, ha szívesen jönnél tudósítani az eseményről, jelezd nekem e-mailben a kovacs.szilard.daniel@gmail.com-ra legkésőbb hétfő 12:00-ig. Bármilyen kérésed, interjú igényed van, kérlek jelezd felém. 

Versünnep kép kredit: Kovács Milián

Barátsággal, 

Kovács Szilárd

06204104462

Versünnep sajtófőnök

Versünnep 2022: Nagyszabású döntővel ünnepeljük a magyar költészet napját a Nemzeti Színházban

Az idei döntőben döntő zsűrijében Szűcs Nelli, Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művészt és Lőrincz P. Gabriella, Bella István-díjas beregszászi költőnővel is találkozhatnak. Az est fényét határon túli magyar művészek emelik.

Ismét a magyar költészet napján tartják a Versünnep Alapítvány nagyszabású gálaestjét, ugyanis április 11-én, 18:00-kor rendezik meg a Versünnep 2022 döntőjét a Nemzeti Színházban. A Versünnep az elmúlt két évben a pandémia miatt nem tudta a szokásos időpontban megrendezni a nívós eseményt, azonban idén újra a megszokott időben derül ki, hogy a legjobbak közül is ki a legjobbak. Az enyhülő járványügyi adatok mind a profi, mind az amatőr előadók kedvét meghozta, ugyanis idén számottevően többen jelentkeztek, mint az előző két évben.

A 2005 óta megrendezésre kerülő esemény idén még nagyobb nyereményekkel várja a profi és amatőr előadókat, akiknek az előadását egy szakmai zsűri értékeli és segíti a fejlődésüket. A profik fődíja nem kevesebb, mint 600.000 forint, az amatőr versenyzőkre pedig szintén értékes nyeremények várnak. Mint ismert, a versenyzők 2022-ben két költő, Nemes Nagy Ágnes és Illyés Gyula műveiből választhatnak. Idén négy kategóriát hirdetett meg a Versünnep Alapítvány;

·       Vers- és prózamondás

·       Énekelt vers, versmegzenésítés

·       Képző- és/vagy filmművészeti alkotás

·       Táncművészeti alkotás

A Versünnep Alapítvány elnöke, Kolti Helga színművész korábban elmondta, az omikron okozta koronavírus-hullám miatt el kellett tolni a jelentkezési határidőt.

„Eredetileg január végéig lehetett volna jelentkezni, de a járvány miatt sokan bizonytalanok voltak a profi és amatőr előadók. Adtunk hát plusz pár hetet, ami kiváló lehetőség volt arra, hogy a biztonságosabb helyzetben megnőjön a jelentkezési kedv. Ez a jelentkezők számában is meglátszik, hiszen visszatértünk a három évvel ezelőtti számokhoz, ami hatalmas öröm számunkra. A gála előtti hétvégén, április 9-én és április 10-én tartjuk az elődöntőket a Kálmán Imre Teátrumban, ahol egy kiváló szakmai zsűri alkot véleményt arról, kik jutnak be az április 11-i döntőbe, amit ismét a Nemzeti Színházban rendezünk meg” – mesélte Kolti Helga, akinek az elmondása szerint a nézők nem csak egy szimpla döntőt láthatnak majd, hanem egy nagyszabású és különleges Költészet Napi ünnepet.

„A kialakult háborús helyzet miatt kevesebb külhoni, határon túli magyar profi művészt (-t) és amatőr előadó jelentkezett a programra. Teljesen érthető, hogy ezeknek az embereknek most segítségre és hitre van szükségük. Példátlan az az összefogás, amit az elmúlt hetekben, hónapokban tapasztaltam, és ehhez a Versünnep Alapítvány is szeretne hozzájárulni. A versenyt követő gála meghívott vendégművészei határon túlról érkeznek; a szabadkai kArc csapata készül egy különleges műsorral, és a beregszászi Fornosi D. Júlia művész mond el egy fájdalmasan aktuális Illyés-verset. Talán az ő története a legsokkolóbb, ugyanis a háborús helyzet miatt itt ragadt Magyarországon. Amíg nem tud visszatérni, úgy érezte, szeretne hozzájárulni ő is a magyar vers ünnepéhez. Ezzel hitet és reményt ad azoknak, akik az otthonukat és az életüket féltik. A döntőt természetesen idén is online streameljük a Versünnep oldalán, remélve, hogy minél többen tudnak kapcsolódni határokon innen és túl a nyelv megtartó ereje által. ” – mesélte Helga.

Idén, ennek apropóján, nagy örömmel vállalta el a döntőben a zsűrizést a tiszaújlaki születésű Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művésze. A zsűri további tagjai; Rubold Ödön színművész, Weinberger Attila zenész, Géczy Dávid filmrendező, Lőrincz P. Gabriella költő, író és Kolti Helga színművész, zsűrielnök. A kiírásnak megfelelően a versenyzők a 100 éve született Nemes Nagy Ágnes és a 120 éve született Illyés Gyula műveiből választhatnak.

„Nemes Nagy Ágnest az utóbbi években fedeztem fel igazán, bizonyára mostanra értem meg arra, hogy megértsem a filozófiáját, a mérnöki pontosságú versírását, versszerkezeteit. Megújító, átsugárzó találkozás történt. Lassan már formálódik is bennem egy önálló est gondolata, amit szeretnék a következő időszakban megvalósítani. Viszonylag kevés, nagyformátumú költőnő van a magyar irodalomban. Nemes Nagy Ágnest az egyik legcsillogóbbnak tartom. A kommunista diktatúra éveiben a „polgári humanistának” titulált művész számára elsősorban a gyermekirodalom jelentett publikálási terepet, zsenialitását bizonyítja, hogy ebben a műfajban is maradandót alkotott. Illyés Gyulával már hosszú évek óta „szoros barátságban vagyok”, csodás versei, mondhatnám szimfonikus költeményei sokszor szerepeltek repertoáromban. Büszke vagyok arra, hogy annak a meghatározó kultikus „szentélynek”, a Veszprémi Petőfi Színháznak lehettem művésze és igazgatója, amelynek sokak mellett fontos és kiemelt alakja Illyés Gyula volt.” mondta el Kolti Helga

Leave a Reply 82 megnézve, 1 alkalommal mai nap |